Reguli noi in cadrul experimentelor pe animaleUE a fost a aprobat noi reguli care reduc numarul de animale folosite in experimentele de laborator si inaspreste controlul asupra acestor proceduri.

Parlamentarii europeni sustin noua directiva UE dupa lungi negocieri, iar statele membre UE au doi ani la dispozitie sa faca din ea lege. Laboratoarele vor avea nevoie de acordul autoritatilor nationale pentru testele pe animale si daca exista alternative, acestea vor trebui folosite in locul animalelor, spun regulile.

Grupurile de protectia animalelor spun ca directiva nu face insa suficient de mult.

Grupul britanic anti-vivisectie BUAV spune ca este o "sansa ratata", iar organizatia italiana LEAL crede ca directiva face si mai grea viata animalelor de laborator. Potrivit LEAL, se va putea experimenta pe primate fara motive importante legate de sanatatea oamenilor, se vor putea face teste pe caini si pisici comunitare si se va putea refolosi de mai multe ori in teste care implica durere acelasi animal.

"Propunerile care nu au fost aprobate se refera la restrictiile de folosire a primatelor non-umane, asupra refolosirii animalelor si interzicerea experimentelor care implica suferinta severa si de lunga durata", a spus BUAV.

UAV a precizat insa ca sunt fericiti ca UE cere folosirea metodelor alternative cand este posibil. Noua directiva, aprobata miercuri de Parlamentul European, inlocuieste regulile UE asupra testelor pe animale din 1986.

Statele intrate recent in UE, printre care si Romania, sunt obligate sa adopte noile standarde.

Legislatia impune o interdictie generala asupra folosirii marilor maimute, precum cimpanzeii si gorilele, in testele stiintifice. Dar alte primate, precum macacii, pot fi folositi.Directiva stabileste si categorii ale durerii, de la usoara la severa - o inovatie creata pentru a preveni suferinta repetata.

Refolosirea animalelor va fi permisa dupa testele care implica durere moderata - desi Comisia UE propusese sa fie refolosite doar dupa testele cu durere usoara.

Parlamentarii europeni au spus ca refolosirea animalelor reduce numarul total al animalelor folosite. Ei au fost ingrijorati ca Europa sa nu abandoneze cercetarile pentru boli cronice precum Alzheimer.

Potrivit datelor UE, aproximativ 12 milioane de animale sunt folosite in experimente, in fiecare an, in tarile europene.

Directiva obliga autoritatile nationale sa inspecteze in mod regulat laboratoarele care utilizeaza animale, iar unele dintre vizite trebuie sa fie neanuntate. Comisia va avea grija ca aceste lucruri sa se intample.

Daca doriti sa va faceti cunoscute opiniile in legatura cu testele pe animale, puteti efectua urmatoarul sondaj realizat de UE: https://www.ghkint.com/surveys/EUPAW/.

Sursa: Realitatea.net

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează