In cinci ani de criza economica, milioane de oameni au ajuns intr-o situatie materiala precara, in pragul saraciei sau in pericol de a fi exclusi social. Tocmai de aceea, tarile UE vor fi ajutate sa-si utilizeze mai eficient bugetele sociale pentru a proteja categoriile defavorizate, informeaza Comisia Europeana pe site-ul propriu.
Numarul persoanelor fara adapost a crescut la nivelul intregii Uniuni Europene. Majoritatea sistemelor nationale de protectie sociala sunt suprasolicitate, iar guvernele fac eforturi mari pentru a veni in ajutorul celor aflati in nevoie, al caror numar nu inceteaza sa creasca, informeaza Comisia Europeana pe site-ul propriu.
Pentru a face fata acestei situatii, Comisia le ofera tarilor UE indrumari menite sa le ajute sa-si valorifice mai bine bugetele sociale pentru a-i proteja pe cei aflati in nevoie si pentru a consolida coeziunea sociala.
Conform sursei citate, indrumarile se bazeaza pe strategii nationale care au dat rezultate clare, atat in privinta sprijinului acordat cetatenilor cat si in ceea ce priveste cresterea economica. Astfe, tarile care le-au adoptat investesc in servicii care urmaresc consolidarea competentelor si care ii pot ajuta pe cetateni sa profite de oportunitatile care apar. Pe teritoriul lor, rata saraciei este in general scazuta, forta de munca este mai bine calificata, rata de ocupare a fortei de munca este mare, iar conditiile economice sunt mai favorabile decat in alte tari.
Indrumarile se axeaza in principal pe:
- adaptarea sistemelor de protectie sociala la nevoile persoanelor care trec prin etape critice ale vietii lor - trebuie luate masuri suplimentare pentru a reduce riscul de excluziune sociala si pentru a evita costuri sociale mai mari in viitor
- ajutorarea celor care se confrunta cu probleme reale prin simplificarea normelor si prin acordarea, cu mai multa eficienta, a sprijinului necesar
- o mai buna integrare a cetatenilor in societate si pe piata muncii, de exemplu prin servicii de ingrijire a copiilor, educatie si asistenta medicala la costuri mai accesibile, cursuri de formare profesionala si sprijin pentru gasirea unui loc de munca sau ajutor pentru locuinta.
Totodata, pachetul include recomandari cu privire la combaterea saraciei in randul copiilor si la o politica integrata de investitii sociale in favoarea acestora si vine in sprijinul altor propuneri ale Comisiei menite sa ofere solutii la provocarile de ordin social si economic cu care se confrunta Europa. Acestea se refera la ocuparea fortei de munca in general, ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si pensii.
"Investitiile in copii si tineri sunt o modalitate eficienta de iesire din cercul vicios al saraciei si excluziunii sociale care se pot transmite de la o generatie la alta. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a le asigura cetatenilor oportunitati reale mai tarziu in viata", puncteaza institutia.
Comisia va monitoriza modul in care tarile UE isi adapteaza sistemele de protectie sociala si, la nevoie, le va face recomandari specifice.
Sursa: ec.europa.eu