Sute de copii cu dizabilitati au murit in BulgariaSute de copii cu handicap au murit in caminele din Bulgaria, in ultimii zece ani, din cauza neglijentei autoritatilor, precizeaza un raport dat, luni 20 septembrie 2010, publicitatii.

Documentul arata ca micutii au fost maltratati si chiar lasati sa moara de foame. Procurorul bulgar, Boris Velchev, a declarat ca majoritatea deceselor nu a fost raportata si nu au fost facute niciodata autopsii.

Raportul a fost realizat pe baza unei anchete a procurorilor si expertilor in domeniul drepturilor omului, efectuata in cadrul a 26 de camine bulgare, care adapostesc 1.350 de copii cu dizabilitati, noteaza The Telegraph.

In acest camine, in zece ani, au murit in total 238 de copii, trei sferturi dintre decese putand fi prevenite, arata raportul.

Datele arata ca 31 de decese au fost cauzate de malnutritie, 84 au avut loc din cauza epuizarii, 36 de copii au murit de pneumonie, 13 din cauza igienei precare, doua au fost acte de violenta, iar in cazul a 15 decese cauza nu a fost stabilita.

"149 de decese au avut loc in centrele de ingrijire sociala si nu in spitale. Spre exemplu, copiii nu au fost internati, in ciuda starii lor grave, ci au fost lasati sa moara... 11 micuti au fost dusi prea tarziu la spital", se mai arata in raport.

In opt centre au fost constatate 17 cazuri de "imobilizare fizica nejustificata a copiilor". Acestia aveau bratele si picioarele imobilizate, erau legati de pat sau de un scaun rulant.Totodata, personalul acestor centre a aplicat si o "imobilizare chimica", gratie unor medicamente, administrate in cazul a cel putin 90 de copii.In timpul controalelor s-a descoperit ca 103 copii sufereau de malnutritie.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează