Initiativa UE "Tineretul in miscare" isi propune sa revigoreze sistemele de educatie din Europa si sa sprijine intrarea tinerilor pe piata muncii.
Ce bine este sa fii tanar, mai ales in Europa, unde ai foarte multe motive sa te bucuri de aceasta etapa a vietii. Cu toate acestea, nu totul este roz si a fi tanar poate fi o adevarata provocare daca te afli in cautarea unui loc de munca. Acum, prin noua initiativa denumita "Tineretul in miscare", UE vrea sa mareasca oportunitatile tinerilor europeni care inca nu au un loc de munca.
Unul din cinci europeni, sau altfel spus 100 de milioane de oameni, intra in categoria "tinerilor”. Rata somajului este insa foarte ridicata in randul acestora, peste 20% pentru cei aflati sub 25 de ani, in timp ce jumatate dintre cei care lucreaza sunt angajati pe o perioada limitata. De asemenea, mai putin de unul din trei europeni (31,1%) detine o diploma universitara, si, ceea ce e si mai deranjant, 14,4% au abandonat scoala.
Planuri pentru a imbunatati aceste cifre exista, dar adoptarea unor masuri specifice este esentiala. Comisia pentru cultura si educatie a aprobat saptamana trecuta mai multe propuneri in acest sens. Vorbim despre raportul eurodeputatului sloven Milan Zver de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).
Statistici
- 100 de milioane de europeni cu varsta sub 30 de ani;
- 14.4% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu au diploma de bacalaureat;
- rata somajului pentru categoria de varsta 15-24 de ani este de 20.4%
- 12.4% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani nu studiaza si nici nu sunt angajati;
- 40% dintre tineri lucreaza pe baza unui contract pe o perioada limitata;
- europeni cu studii superioare: 31.1% vs. 40% in SUA si 50% in Japonia.
Accesul pe piata fortei de munca
Deputatii europeni vor sa reduca rata abandonului scolar. Obiectivul stabilit este diminuarea numarului celor care nu au cel putin o diploma de bacalaureat de la 15% la 10% pana in 2020. Abandonul scolar nu atrage nimic bun dupa sine, astfel incat Comisia va cere statelor membre sa faca tot ceea ce le sta in putinta pentru a reduce acest fenomen.
Invatamantul superior ar trebui sa fie mai atractiv, potrivit raportului. Obiectivul urmarit in acest caz este ca 40% dintre europeni sa detina o diploma de studii superioare pana in anul 2020. Pentru a fi indeplinit se propune modernizarea planului de invatamant, a sistemului de finantare si a conducerii universitare. Se estimeaza ca pana in 2020 o treime din slujbele europene vor necesita un nivel inalt de calificare.
In raport se vorbeste, de asemenea, despre promovarea formarii profesionale si a stagiilor. Chiar daca studiile universitare nu sunt pe placul tuturor, asta nu inseamna ca tinerii trebuie sa isi petreaca viata ca muncitori necalificati. Uceniciile si stagiile pot ajuta tinerii sa se conecteze mai usor la piata muncii, daca nu au calificarile necesare.
Competente fara frontiere
Tinerii pot sa invete o meserie de la cei mai buni, oriunde s-ar afla acestia in Europa. Carnetul "Tineretul in miscare” le permite acest lucru. Prin facilitarea invatamantului in strainatate, carnetul se vrea a fi instrumentul de accelerare a procesului de integrare a cursantilor itineranti.
Daca tinerii au deja competente dobandite, acestea ar putea fi inscrise intr-un "pasaport european de abilitati”. Documentul va arata ceea ce stie sa faca un tanar, imbunatatindu-i sansele de angajare.
"Primul tau loc de munca” este un alt proiect pilot care vrea sa ajute tinerii sa isi inceapa cariera peste hotare, intr-un stat membru in care abilitatile lor se afla la mare cautare. Sincronizarea posturilor vacante cu profilul celor care cauta un loc de munca va fi asigurata printr-un monitor european de posturi vacante. Acest serviciu va supraveghea tendintele din statele membre pentru a imbunatati activitatea agentiilor de ocupare a fortei de munca.
In cazul in care experienta dobandita reprezinta o problema, EU propune ca agentiile pentru ocuparea fortei de munca sa se asigure ca toti cei aflati sub 25 de ani fie sa isi desfasoare studiile, fie sa fie angajati.
In ceea ce priveste aspectul financiar, toate bursele incluse precum Erasmus, Leonardo da Vinci sau Comenius vor fi finantate de UE. Se asteapta insa implicarea statelor membre si a sectorului privat.
Pentru a fi adoptate oficial, propunerile vor fi votate in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului din data de 12 mai 2011.
Proiect european destinat crearii de locuri de munca pentru tineri
Comisia Europeana (CE) lanseaza astazi la Budapesta proiectul Youth@Work, un program destinat tinerilor prin care sa stimuleze crearea de locuri de munca pentru acestia, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.
Programul lansat astazi presupune pe de o parte organizarea de sesiuni pe teme precum crearea de retele, indrumarea prin mentori si recrutarea in cadrul targurilor de locuri de munca din intreaga uniune, iar pe de alta parte colaborarea cu angajatorii din categoria IMM-urilor, cu tinerii si cu serviciile publice de ocupare a fortei de munca din fiecare stat membru UE.
In plus, tinerii care au idei de afaceri si valente antreprenoriale vor fi incurajati sa porneasca propriul business.
In acest mod, programul Youth[at]Work va contribui la iesirea Europei din criza economica si la realizarea obiectivului ambitios, stabilit in cadrul Strategiei Europa 2020, de a atinge o rata de ocupare a fortei de munca, in randul femeilor si barbatilor cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, de 75% pana in 2020, sustin reprezentantii CE.
Sursa: Parlamentul European