Monique van der Vorst, dubla vicecampioana paralimpica la Beijing, in 2008, la ciclism pe sosea si la atletism, cursele in carucior, a primit o veste minunata de Craciun: nu va mai putea participa la Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, pentru ca pur si simplu si-a recapat uzul picioarelor, o revenire miraculoasa.
Ramasa paralizata de membrele inferioare cu peste 10 ani in urma, Monique van der Vorst a inceput anul acesta, la 26 de ani, sa-si simta picioarele, inca din vara, iar acum poate merge din nou.
"Fiecare zi este ceva special pentru mine, dar asa cum in urma cu 10 ani am fost nevoita sa-mi reinventez viata, va trebui sa o reinventez acum din nou", a declarat ea, care reaminteste ca este nevoita sa renunte si la visul de a cuceri aurul paralimpic la Londra, in probele ei favorite, handcycling si alergarea in carucior cu rotile.
"Totusi, nu este simplu pentru ea, intrucat trebuie sa spuna adio Paralimpicelor", spune Andre Cats, seful misiunii olandeze pentru Jocurile Paralimpice. "Dar o sprijinim sa faca mai usor aceasta tranzitie", adauga el.
Van der Vorst avea 13 ani, juca hochei pe iarba si avea probleme cu gleznele, facea mereu entorse, asa ca a decis sa se opereze. "Dupa operatie, nu-mi mai simteam piciorul stang, se invinetise si era rece, plin de lichid. Nici dupa ce a fost eliminat lichidul nu-l puteam misca", povesteste ea. Anul urmator, nu a mai putut folosi nici piciorul drept. "Mi-au fost afectati muschii si nervii, nimeni nu intelegea exact ce s-a intamplat. Familia mea a incercat tot ce a fost posibil, dar picioarele mele ramaneau paralizate", adauga Monique, care subliniaza ca bicicleta pentru persoane cu handicap si caruciorul cu trei roti propulsat cu bratele au ajutat-o sa redescopere bucuria sportului. Ea a concurat pentru prima oara intr-o cursa de handcycle in 2000, la varsta de 15 ani. Dupa ani de antrenamente, s-a calificat la Jocurile Paralimpice de la Beijing, din 2008, unde a pierdut medalia de aur in cursa contracronometru de sosea pe handcycling pentru doar 13 sutimi de secunda.
In luna martie a acestui an, a avut un al doilea accident, in insula spaniola Mallorca, impactul cu un ciclist pe sosea, in timpul unui antrenament, trimitand-o violent la pamant, iar piciorul a inceput sa i se miste spasmodic. In iunie, a inceput sa-si simta piciorul stang, iar dupa cateva incercari timide, a inceput sa stea in picioare, apoi sa mearga, sprijinindu-se in maini de obiectele din jur.
Revenirea pare un miracol pentru specialisti: "Circa jumatate dintre cei afectati astfel recapata senzatiile dupa o anumita perioada, dar este cu totul neobisnuit sa poata merge din nou", a declarat John Ridwell, specialist in afectiuni ale maduvei spinarii la Universitatea din Glasgow, care adauga ca persoanele care fac sport in mod serios, ca Monique van der Vorst au sanse mai bune sa se recupereze. "Cu un sistem cardiovascular puternic si cu minime pierderi de forta musculara, o persoana puternica si determinata ar putea sa-si foloseasca toate fortele pentru a-si intari sistemul nervos, care ar putea redeveni functional", precizeaza profesorul scotian.
In apartamentul sau, Monique are pe un perete o fotografie de la Triatlonul Ironman din Hawaii, unde a reusit cea mai buna performanta ca sportiva cu handicap in proba de bicicleta speciala. "Ar fi un vis pentru mine sa devin Ironman ca sportiv in deplinatatea fortelor fizice", declara ea.
Sursa: Sport365