Amalia Elena Constantinescu este o poeta remarcabilaAmalia Elena Constantinescu este, in primul rand, o poeta remarcabila care creeaza imagini artistice, dar si problematizeaza. Adica prin imagini proaspete patrundem la esenta. Dar esenta poeziei nu vine singura, de la sine. Vine din cultura, din studiu. Si - slava Domnului! - Amalia Elena Constantinescu le are din plin. Mai rar se intalnesc asemenea oameni avizi de autoinstruire. Asa da om de talent si de cultura!

A absolvit trei facultati: Facultatea de Teologie, de Stiinte Economice, Juridice si Administrative si Facultatea de Stiinte Socio-Umane, sectia Psihologie. Dar nu s-a oprit aici. Are un master in istoria si filosofia religiilor, studii de Integrare Europeana "Jean Monet", studii de formare profesionala in domeniul psihologiei, studii postuniversitare in managementul informarii si documentarii, cursuri de biblioteconomie.

A scris si a publicat patru carti: "Timpul unei flori" - 1995, "Comerciantii de cuvinte" - 1996, "Durere in paradis" - 2000 si "Clipe si ganduri..." - 2009. Despre ea s-a scris in vreo sapte volume si antologii si a colaborat cu un numar extrem de mare de reviste si ziare. A fost rasplatita cu numeroase premii nationale si judetene si este fondatoare a multor cenacluri din Arges. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Pitesti.

Ultima carte, aparuta in 2009 la Editura "Tiparg", Clipe si ganduri..., cuprinde 63 de articole, cronici si eseuri despre scriitori din Arges si nu numai. Intr-o regie proprie, cartea este conceputa in cinci capitole: "Poeti la ceas de rugaciune", care cuprinde 15 poeti, autori de carti cu poezie religioasa, "Portrete literare" - cronici despre 12 scriitori, "La timpul unei flori" - cronici despre creatia a opt scriitori, "Cronici de debut" - cinci poeti si "Pacatele viselor, pacatele timpului..." - eseuri si articole in care exceleaza "Dor de dorul lui Vieru..." si cronica despre cartea preotului Leon Dura "Nu evreii au rastignit pe Hristos". Cronicile si eseurile din cele cinci capitole au fost publicate, in 2008 si 2009, in "Argesul Ortodox", "Ziarul de Arges", "Sagetatorul", "Societatea literara", "JAR", "AG pe rime" si revista "Arges".

In loc de prefata, autoarea cartii asaza in primele pagini un interviu cu pictorul Gheorghe Astileanu, un important artist, care spune: "Mi-am transformat viata in arta si arta in viata. Pictura mea este povestea vietii mele”. Gheorghe Astileanu este patruns de credinta in Dumnezeu: "Doar Dumnezeu este singurul Creator”. Asa ca nu intamplator Amalia a pus ca prefata acest interviu, pentru a fi in concordanta cu atmosfera religioasa a cartii.

Amalia Elena Constantinescu nu reuseste si nici nu cred ca si-a propus sa faca in mod absolut critica literara. A reusit sa interpreteze cu intuitie si generozitate cartile lecturate. Cu experienta de poeta, condeiul i-a scapat sprinten in zona creatiei, facand ea insasi literatura din... literatura.

Studii:

 • Facultatea de Teologie - Litere din cadrul Universitatii Pitesti;
 • Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative din cadrul Universitatii Pitesti;
  • Master in Istoria si filozofia religiilor din cadrul Universitatii Pitesti;
  • Studii de Integrare Europeana - Jean Monet;
  • Cursuri de biblioteconomie.
 • Facultatea de Stiinte Socio - Umane, Sectia Psihologie, Universitatea Pitesti.
  • Studii de formare profesionala in domeniul psihologiei, in cadrul SPER, Bucuresti.
 • Studii postuniversitare: Managementul informarii si documentarii - Universitatea Pitesti.

Debut in proza: 1992 - Ziarul Tineretul liber, Bucuresti.

Debut in poezie: 1993 - Revista Show - Soc, Bucuresti.

Carti publicate:

 • 1995 Timpul unei flori, Editura Zodia Fecioarei, Pitesti (versuri);
 • 1996 Comerciantii de cuvinte, Editura Zodia Fecioarei, Pitesti (versuri);
 • 2000 Durere in paradis, Editura Paralela 45, Pitesti (versuri);
 • 2009 Clipe si ganduri, Editura Tiparg, Pitesti (publicistica).

Colaborari si aparitii in ordine cronologica:

Ziarul Tineretul liber, Revista Show - Soc, Revista Noi, Revista Salut, Suplimentul literar Sagetatorul, Suplimentul literar al Ziarului Curierul zilei, Revista studenteasca Cocktail, Revista Aripi, Revista de cultura Arges, Ziarul Argesul, Ziarul Dimineata, Suplimentul literar ABC al cotidianului independent Azi, Trimbulinzii - revista tinerilor talentati, Buletin informativ cultural, La Timp - publicatie de cultura si informatie politica, Almanahul Lumina Divina al Cenaclului Lumina Divina din Timisoara, Lumina divina - Revista religioasa si culturala editata de Parohia Timisoara, Familia - revista de cultura din Oradea , Revista Satul Natal - Revista de cultura editata de A.N.I., Societatea Literara - supliment de cultura, Argesul Ortodox - Saptamanal, teologic, bisericesc si de atitudine al Episcopiei Argesului si Muscelului, Cotidianul Viitorul, Jurnal Artistic Rebreanu - Revista a Fundatiei Culturale Liviu Rebreanu Pitesti - editata de Fundatia Culturala Liviu Rebreanu Pitesti si Asociatia Culturala Prietenii lui Eliade, AG PE RIME, Jurnalul de Priboieni, Speranta,Obiectiv argesean studentesc, Informatia pitestenilor - publicatie lunara: Ziarul de Arges, Zigzag roman-canadian - primul ziar color pentru romanii din Montreal - Quebec, Ontario, Albena (Toronto si Ottawa, Calgary si Edmonton).

Premii si diplome:

 • Premiul I la concursul "Triunghiularul de literatura Ion Barbu";
 • Premiul special al Juriului pentru Creativitate la concursul national de poezie;
 • Premiul special al Juriului la Concursul national de Creatie Literara pentru Tineret "Mircea Eliade";
 • Locul 18 pe tara din 9000 de participanti la concursul de poezie "Pepiniera cu genii";
 • Diploma pentru meritul cultural si Diploma de Excelenta, acordate de Centrul Cultural Pitesti si Clubul AMA;
 • Diploma acordata de Fundatia Culturala Liviu Rebreanu pentru contributia la activitatea culturala a Cenaclului "Liviu Rebreanu", Pitesti;
 • Diferite premii si diplome la sesiunile de comunicarii stiintifice din cadrul Universitatii Pitesti (in domeniile: literatura romana, literatura universala, teologie, pedagogie, drept constitutional, stategii politice si politici economice, psihologia personalitatii, psihologie clinica si psihologie experentiala), burse de merit si de performanta, participari la coferinte si miniworkshop-uri;
 • Premiul DJT la Concursul National de Poezie "Juventus", 8.03.2007.

Alte atestate:

 • Face parte din juriu in cadrul diverselor concursuri de poezie si proza;
 • Participa la numeroase emisiuni TV in cadrul posturilor locale si nationale;
 • A infiintat Cenaclul literar - artistic "Timpul unei flori", in calitate de Presedinte executiv, impreuna cu domnul profesor doctor universitar Anton Florin Bota in calitate de Presedinte. Deschiderea oficiala a avut loc pe 24 februarie 2004 in cadrul Centrului Cultural Pitesti;
 • A scris rubrica de cronica lierara "Timpul unei flori" (gazduita intai de Revista Arges si apoi de suplimentul literar Sagetatorul) si pe cea cu specific religios "Poeti la ceas de rugaciune" in Saptamanalul teologic "Argesul Ortodox" (ambele rubrici apartinandu-i in exclusivitate din punctul de vedere al formatului, al ideii si al structurii);
 • Face parte din colectivul de redactie al revistei de creatie literara "Soaptele Viselor", Editura si tipografia Europroduct, 2009 - revista ilustrata de pictorul Gheorghe Astileanu, membrul al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Cartile sale au fost trimise in SUA, Canada, Australia si Belgia pentru comunitatile de romani din tarile respective.
 • In luna iunie 2007 devine membra a Uniunii Scriitorilor din Romania - Filiala Pitesti.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează