Pino Andras Oprea: Scriitorul imobilizat la patScriitorul ploiestean Pino Andras Oprea este una dintre victimele mineriadei din iunie 1990, cand, dupa o bataie sora cu moartea, i-a fost pus diagnosticul de "parapareza flasca" si a ramas imobilizat la pat.

"Cosmarul din care nu ma voi trezi niciodata a inceput in dimineata zilei de 14 iunie, cand, fara sa stiu nimic din ceea ce se intampla in Piata Revolutiei, am ajuns in Bucuresti. Nici n-am apucat bine sa cobor din masina, ca am si fost luat in primire de o ceata de mineri. Atunci aveam doar 17 ani si m-au confundat cu vreun student. Au sarit cu pumnii, picioarele si bastoanele pe mine, pana mi-am pierdut cunostinta. M-am trezit intr-o duba cu gratii, inghesuit cu alti oameni. Ne-au dus la Scoala de subofiteri de politie de la Baneasa, unde ne-au tinut trei zile", povesteste Andras Oprea, cunoscut apropiatilor sub numele de Pino.

In perioada sechestrului a fost interogat si amprentat de un procuror al carui nume ii este strain si astazi, dupa 21 ani de la tristele evenimente. "Pe 16 iunie mi-au dat voie sa plec, fara banii pe care ii aveam la mine, vreo 1.500 de lei, si fara actele de identitate. Abia dupa vreo cateva luni am intrat si in posesia buletinului de la politistul sectorist", spune Pino.

Prizonierul caruciorului cu rotile

Bataia administrata de ortaci a lasat urme adanci pe corpul tanarului de atunci, insa efectele avea sa le simta odata cu trecerea timpului. "Pentru ca m-au lovit peste coloana, urcam din ce in ce mai greu treptele de pe scara blocului. Intr-o zi am picat ca secerat pe strada. Dupa indelungi investigatii si analize, medicii mi-au pus diagnosticul: parapareza flasca. Mi-au spus ca este o boala genetica, declansata de bataia minerilor. De ziua mea, pe 14 octombrie 1999, am cazut la pat si nu am mai reusit sa merg", marturiseste cel care anul acesta va implini 38 de ani.

Desi traieste dintr-o indemnizatie de handicap, Pino a invatat sa lupte cu greutatile vietii. Regreta insa ca prea putini au fost cei care au platit pentru violentele minerilor din ‘90.

Pino a avut puterea sa-si publice o parte din povestea vietii pe care a intitulat-o "Jurnalul distroficului si chinul iubirii". "Am scris aceasta carte in sase luni, timp de opt ore pe zi. Este viata mea asternuta pe hartie. M-am imprumutat sa platesc editura si tipografia, iar acum incerc din rasputeri sa scap de datorie din vanzarea exemplarelor pe care le mai am", spune tanarul.

Chiar daca a fost parasit de prieteni, Pino traieste o frumoasa poveste de dragoste cu Violeta, o tanara pe care a cunoscut-o in urma unei emisiuni de dedicatii muzicale de la un post local de radio. "Vio a fost salvarea mea. Nu stiu ce m-as fi facut fara ea. A fost o dragoste la prima vedere, desi eu nu-i pot oferi prea multe bucurii scumpei mele sotii", mai spune Pino.

Faptul ca Pino nu se poate deplasa din cauza greutatii sale nu au descurajat-o. A hotarat sa-l ajute pe Pino, oricat de greu i-ar fi. Si-a cerut iubitul in casatorie si a transmis lumii un mesaj: "Toti avem dreptul de a iubi si de a fi iubiti. Sentimentele nu tin cont de greutate, de boala, de nimic!". Violeta are o singura dorinta si de implinirea ei depinde viata barbatului pe care il iubeste: trebuie sa vanda cartile pe care acesta le-a scris. De asta depinde existenta lor...

Pana acum, prea putini au citit ceea ce simte Pino. El si Violeta nu si-au pierdut speranta, in ciuda indiferentei. Au nevoie de ajutor, de la inima la inima. Tanarul care semneaza cu pseudonimul Pino povesteste ca putini oameni politici au raspuns apelului sau si i-au cumparat cartile, ale caror preturi variaza intre 20 si 30 de lei.

Volume publicate:

  • "Jurnalul Distroficului Si Chinul Iubirii" publicat in 2002, la editura "Scrisul Prahovean";
  • "Jurnalul Distroficului Si Ingerul Sufletului Meu" publicat in 2007, tiparit in Alexandria;
  • "Jurnalul Distroficului Si Oceanul Iubirii" publicat in 2008, tiparit Alexandria.
  • "Jurnalul Distroficului Cu Parfum De Iubire" publicate in 2008, la editura "Scrisul Prahovean";
    • Vol. 1 "Miracolul";
    • Vol. 2 "Diamantul";
    • Vol. 3 "Ingerul";
    • Vol. 4 "Comoara" ;
  • "Tangoul Fericirii" aparut in 2009, la editura "Scrisul Prahovean"
  • "Dragoste Cristalina"  aparut in 2010, la editura "Scrisul Prahovean";
  • "Ghidul iubirii" aparut in 2010, la editura "Scrisul Prahovean".

UPDATE

Suferind de mai multe boli, Pino a pierdut lupta cu viata si a parasit aceasta lume care nu la inteles ca scrisul pentru el era tot. Dumnezeu sa te odihneasca in pace, Pino!

Sotia lui nu vrea sa faca avere pe urma mortii lui Pino, dar si ea este la fel de bolnava si nu are nici servici. Haideti sa o ajutam si sa-i respectam dorinta lui Pino.

Puteti face donatii la:

  • OPREA ELENA VIOLETA,
  • BRD sucursala Ploiesti - Romania
  • RO18BRDE300SV12184633000
  • Din strainatate trebuie acest cod SWIFT BRDEROBU

Adresa

  • OPREA ELENA VIOLETA, Str. Trifoiului nr. 8, loc. Ploiesti, jud. Prahova, cod 100193, Oficiul postal nr. 6, Romania.
  • Tel. 0040721642890