Cerebrolysin: Solutie injectabila concentrat de cerebrolizinaCerebrolysin - Solutie injectabila

Componenta: 215,2 mg concentrat de cerebrolizina, Vehiculum ad 1 ml.

Prezentare: Solutie injectabila 215,2 mg/ml in fiole a 1 ml si 5 ml in fiole N 5 si Solutie perfuzabila 215,2 mg/ml in flacoane a a 20 ml, 30 ml si 50 ml N 5.

Particularitati farmacologice

Cerebrolizina este un complex de peptide cu masa moleculara sub 10 000 dalton, obtinute din creier de porc.

Neuropeptidele cerebrolizinei depasesc usor bariera hemato-encefalica si sunt captate de neuroni in care isi manifesta actiunea metabolica, neurotrofica, neuroprotectoare si neuromodulatoare.

Actiunea metabolica consta in cresterea eficacitatii metabolismului energetic aerob al creierului, stimularea sintezei proteinelor in creierul copiilor si batranilor.

Actiunea neurotrofica se manifesta prin stimularea diferentierii neuronilor in perioada postnatala, are actiune nootropa, incetineste degenerescenta neuronilor (de ex. in boala Alzheimer). Actiunea neuroprotectoare se exercita prin inhibitia formarii radicalilor liberi si protectia neuronilor de actiunea acidului lactic in lactacidoza, de hipoxie si ischemie sau de actiunea aminoacizilor excitanti (glutamat).

Actiunea neuromodulatoare se manifesta prin stimularea capacitatilor cognitive, concentratiei atentiei, imbunatatirea memoriei si activitatii mintale, formarea emotiilor pozitive.

Indicatii

Patologia cerebrovasculara cronica (encefalopatia discirculatorie), ictusul ischemic (faza acuta si convalescenta), leziunile traumatice ale creierului (trauma encefalica, comotia cerebrala, starea dupa operatiile pe creier), retardarea psihica a copiilor, insuficienta atentiei la copii, sindroamele de dementa de diversa geneza (boala Alzheimer, dementa senila de tip Alzheimer, dementa vasculara si mixta, depresiile endogene rezistente la antidepresive.

Utilizare

Preparatul se administreaza numai i.m. (1-5 ml) sau in perfuzie i.v. (10-60 ml) timp de 4 saptamani. In starile acute se recomanda in perfuzii i.v. (diluat in 100-250 ml ser fiziologic, timp de 60-90 min in cura de 10-25 zile. In perioada dupa ictus sau traume 5-10 ml i.v., 20-30 zile. In sindroamele psihoorganice perfuzii i.v. cate 5-10 ml/zi, 20-25 si 10-15 zile.

Efecte adverse

In cazuri foarte rare e posibila febra, indeosebi in perfuzia i.v. rapida sau hipersensibilitatea deosebita la preparat.

Contraindicatii

Insuficienta renala acuta, starea de rau epileptic (status epilepticus).

Interactiuni

Creste actiunea antidepresivelor.

Precautii

Diatezele alergice, crizele majore de epilepsie si primul trimestru al sarcinii.

Termen de valabilitate

4 ani.

Conditii de pastrare

Lista B, temperatura sub 250 C.

Statutul legal

Cu prescriptie medicala, pentru uz spitalicesc.

Producator

Cerebrolysin (Ebewe pharmaceuticals Ltd, Austria)

Sursa: Cerebrolysin

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %04, %2012
Postat de
gabriela
cer ajutor
sotul meu are 63 ani ,in aprilie a avut atac vascular cerebral (are si diabet de 20 de ani).in aprilie si acum a fost la spital si a primit perfuzii cu cerebrolysin. Acum dupa 3 zile a facut alergie si era sa moara. Va rog ajutati-ma cu ce se poate inlocui ca sa putem ajuta recuperarea lui cit de cit. Va multumesc
Postat la
%b %05, %2013
Postat de
medic
raspuns
Actovegin 200mg 1-0-1, 2 luni, apoi 3 luni pauza, apoi se repeta

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează