Laserterapia: Terapia cu laserTerapia cu laser

Are multiple aplicatii in fizioterapie, de la terapia durerii pana la biostimularea tisulara.

Sunt doua tipuri de aplicatii: laser focalizat pe puncte dureroase si laserul divergent, scan laser, ce ofera posibilitatea tratarii unor zone mai mult sau mai putin extinse fara interventia terapeutului. Bineinteles ca terapia divergenta, scan laser, implica o durata mai lunga de aplicare decat terapia pe puncte fixe.

Efectele terapeutice ale laserului depind de parametrii fundamentali:

 • Puterea masurata in Watt (sau energia masurata in Jouli), importanta in calcularea duratei procedurii (mai ales la scan laser);
 • Tehnologia sursei de laser: gaz (He-Ne, CO2, Ar, etc.), solid (Nd-YAG, Rubin), dioda, colorant organic etc. Acest parametru influenteaza si fiabilitatea, costul si durata aparatului;
 • Modul de emisie, continuu sau cu impulsuri, frecventa impulsurilor: cu cat mai mare este frecventa, cu atat mai antialgic este efectul terapeutic, in timp ce frecventele joase (<500 Hz) au predominant efect antiinflamator;
 • Lungimea de unda ? a emisiei laser (masurata in nM sau micrometri). Acest parametru determina eficienta tratamentului, deoarece tesuturile reactioneaza diferit in functie de ?. Laserul pentru uz general terapeutic este cu dioda si ? de 904 nM, in timp ce laserul pentru terapia durerii are ? de 808 nM si puterea de 10-50 Watt p.p;
 • Gas CO2: cu emisie de 10,6 uM, pentru terapia durerii acute;
 • Dioda: cu emisie de 810 nM, pentru terapia durerii articulare;
 • Solid Nd-YAG: cu emisie de 1.064 sau 532 nM pentru terapia durerii superficiale.

In folosirea terapeutica a laserului este foarte importanta interactiunea intre tesuturi si radiatia laser, in functie de lungimea de unda.

Folosirea terapeutica a laseruluiLaserul cu CO2, Diode la 808-810 nM, sunt frecvent folosite in tratamentul durerii fara a lua in considerare pericolul intrinsec.

In tesutul muscular cu vascularizatie normala, nu apar variatii organice sau structurale la temperaturi intre 37 si 42C; la temperaturi intre 42 si 50C apare o reducere a activitatii enzimatice, in timp ce intre 50 si 60C denaturarea proteinelor este ireversibila. Daca persista iradierea tisulara, dupa o progresiva decolorare catre nuanta gri, se va colora din nou, si la cca 80C va deveni maro caramelizat prin efectul de coagulare.

Printre efectele constatate se mentioneaza:

 • efect antiinflamator;
 • diminuarea durerilor (acute,cronice);
 • intarirea sistemului imunitar prin biostimulare nespecifica;
 • cresterea sintezei proteice;
 • reducerea edemelor;
 • stimularea neovascularizatiei si vindecarea plagilor;
 • activarea sistemului neouroendocrin;
 • crestera ATP si a fosforilarii.

Indicatii: acnee, alopecie, cicatrici cheloide, cicatrici recente, arsuri, dermatite, furunculoza, hematoame, herpes, striuri, epicondilite, bursite, dureri reumatice, arsuri, ulcere varicoase, eczeme, traumatisme, celulita.

Efectele vizibile de ameliorare se instaleaza dupa 4-6 sedinte in cazuri acute si dupa 8-10sedinte in cele cronice, depinzand de severitatea manifestarilor

Laserterapia endobronsica:

Laserterapia endobronsicaLaserterapia endobronsica (LE) reprezinta distructia tisulara a leziunilor obstructive din caile aeriene mari, pe cale endoscopica, utilizand energia unui fascicul laser. Acest instrument modern de lucru pentru rezolvarea obstructiei cailor aeriene, introdus in practica in 1979 (Godard), este totodata o solutie minim invaziva pentru o categorie de pacienti exceptati de la abordul chirurgical radical.

Indicatiile principale pentru laserterapia endobronsica sunt reprezentate de tumorile aeriene si de stenozele traheale sau ale bronsiilor mari.

Principiul de functionare consta in distructia (vaporizarea) tesuturilor expuse actiunii laser (Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation). Razele laser calatoresc paralel, in fascicule monocromatice (cu aceeasi lungime de unda) si coerente (fara defazaj), realizand o buna concentrare a energiei chiar la distante mari. Cele mai cunoscute si mai la indemana dispozitive LASER sunt indicatoarele luminoase "pointer", utilizate pentru a inlocui clasicul "aratator" in orice prezentare moderna de planse sau diapozitive; fasciculul da un spot intens in spectrul vizibil, punctiform chiar la distante mari.

Primele sisteme utilizate in LE au fost echipate cu generatoare laser cu CO2. Actual se folosesc lasere cu Nd-YAG (Neodimyum Yttrium Aluminium Garnet) care genereaza fascicule cu lungime de unda de 1064 m si cu puteri pana la 100 W. Raza laser ajunge la tesutul tinta parcurgand o fibra optica flexibila de cuart condusa in caile aeriene prin canalul de lucru al unui fibrobronhoscop.

Procedura se desfasoara sub anestezie generala, iar bronhoscopul flexibil (fibroscop) este introdus in trahee prin lumenul unui bronhoscop rigid prin care se asigura si ventilarea mecanica a pacientului in sistem "jet ventilation". Procedura, simpla in principiu, este accesibila de fapt in centrele cu buna experienta in bronhoscopie (rigida, flexibila, interventionala). Dotarea tehnica este de asemenea o limitare, cu atat mai mult cu cat, consecutiv terapiei, poate fi necesara instalarea unui stent (proteza), dispozitiv costisitor prin sine si prin procedura de aplicare.

Indicatii:

Laserterapia endobronsica are indicatie de principiu in leziuni obstructive ale traheei sau bronsiilor principale; in practica cele mai frecvente indicatii sunt:

 • tumorile cailor aeriene - maligne, benigne sau cu potential malign redus;
 • stenozele iatrogene ale traheei.

Tumorile maligne beneficiaza de laserterapie endobronsica in scop paleativ, dar trebuie subliniat faptul ca doar 25% din cazurile de cancer bronhopulmonar sunt operabile la momentul diagnosticului. Dintre pacientii inoperabili cca. 30% sunt candidati la dezobstructie paleativa prin laser terapie endobronsica.

Tumorile benigne (hamartom, condrom, leiomiom, papilom) sunt indicatii de electie pentru laserterapia endobronsica.

Tumorile cu potentia malign redus (carcinoidul, cilindromul, tumora mucoepidermoida) cu dezvoltare endoluminala in caile aeriene mari pot fi rezecate cu succes prin laserterapie endobronsica.

Stenozele traheale iatrogene (granulomatoase, in "diafragm" sau tubulare) pot fi rezolvate modern prin tratament complex: endoscopic LE, dilatatii si stentare (protezare) sau prin tehnici chirurgicale de rezectie anastomoza. Alegerea tratamentul optim al pacientilor cu stenoze traheale iatrogene este o responsabilitate de echipa (bronholog, chirurg toracic, anestezist).

LE reprezinta un important pas inainte in tratamentul minim invaziv, paleativ sau curativ al leziunilor obstructive ale cailor aeriene mari, patologie cu manifestari clinice adesea dramatice prin insuficienta respiratorie severa, hemoragiile sau supuratiile consecutive.

Sursa: ElipetroMed

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează