Masoterapia: Masajul si Scopul lui TerapeuticMasajul si Scopul lui Terapeutic

Masoterapia este o metoda ce foloseste masajul in scop terapeutic, igienic sau sportiv. Masajul este un procedeu de actiune mecanica a terapeutului asupra tesuturilor corpului pacientului cu ajutorul mainilor sau a unor aparate speciale.

Scopul masajului

Profilactic - reprezinta o metoda eficienta pentru prevenirea bolilor, prelungirea vietii si incetinirea proceselor de imbatranire. Se aplica:

  • 1. intregului corp;
  • 2. anumitor parti ale corpului, incluzand masajul facial (cosmetic)

Terapeutic - reprezinta o metoda de tratament al diferitelor afectiuni.

Tipuri de masaj

  • Clasic;
  • Reflexogen;
  • Neuromuscular;
  • Shiatsu;
  • Acupresura;
  • Polar;
  • Sportiv;
  • Sexual;
  • Chi Nei Tsang, etc.

Cunoasterea efectelor fiziologice ale masajului face posibila o mai buna intelegere a beneficiilor asupra sanatatii si starii de bine a corpului. Ceea ce se produce in timpul unui masaj sub mainile terapeutului are o importanta profunda pentru cei interesati de sanatate, de armonia propriului corp.

Masajul poate ajuta in orice sport sau forma de exercitiu. Ajutand reducerea oboselii fiziologice si recuperarea dupa extenuarea antrenamentului sau jocului, masajul faciliteaza un antrenament calitativ superior, favorizand astfel o mai buna performanta si inlaturand pericolele de accidentare, vasele de sange devin mai complexe pentru a face fata cerintelor marite de oxigen ale corpului, pentru a furniza mai multi nutrienti, pentru a permite o eliminare mai buna. Aceasta cere timp. In timp ce muschii se formeaza, ei nu reusesc sa obtina suficient oxigen si nutrienti.

Din pacate, multe programe de exercitii privesc durerile si suferintele ca un pret inevitabil. Acest lucru pur si simplu nu este adevarat, deoarece masajul poate fi folosit intocmai precum era folosit si de greci si romani: pentru a mari rezistenta, a controla oboseala si a se simti mai bine, ca parte integranta dintr-un program de sanatate.

Masajul actioneaza pentru a dispersa efectele secundare ale actiunii muschilor, efecte ce irita muschii si terminatiile nervoase. Acizii lactici si carbonici se acumuleaza in muschi la scurt timp dupa inceperea unui program de exercitii. Acesti acizi sunt deseuri ce determina durerea si crampele ocazionale. Ei se formeaza cand glicogenul din ficat si muschi este ars pentru a produce energia din timpul exercitiului. In cele din urma, acizii trebuie sa fie reconvertiti in glicogen si restocati sau eliminati prin limfa si sistemul circulator. Durerile si oboseala persista pana ce procesul acesta de reconvertire sau excretie este incheiat.

Masajul poate ajuta eliminarea iritatiei cauzate de aceste deseuri, marind astfel rata refacerii musculare. Cand masajul a fost inlocuit de odihna s-a inregistrat o refacere musculara de la 20-75 la % pina la 100 la %. De exemplu, acesta este motivul pentru care boxeurii sunt masati si nu odihniti intre runde.

Incheieturile au un rol extrem de important in exercitii, pentru ca ele sunt activate de muschi pentru a genera miscare. Toate incheieturile au o structura complexa si, nefiind folosite, intepenesc. O senzatie de amorteala, de lentoare in incheieturi descurajeaza exercitiile.

Un maseur contracareaza aceasta prin folosirea loviturilor de masaj si miscarilor pasive, pentru a elibera tensiunea musculara si tesutul conector din jurul incheiturilor. De asemenea, masajul ajuta refacerea in cazurile de ranire a tesuturilor moi, precum intinderile si sucirile. Acest lucru este posibil intrucat cresterea si repararea tesutului sunt accelerate printr-o circulatie eficienta in zonele afectate si stimularea adecvata a tesuturilor in curs de vindecare.

Multe raniri ale tesuturilor moi nu sunt intr-atat de serioase incat sa determine o vizita la medic, dar totusi pot cauza disconfort si dizabilitate.

Masajul terapeutic poate ajuta la grabirea si imbunatatirea refacerii si reducerea disconfortului. In acest mod, masajul ajuta, fiind asemenea unei punti intre neglijenta obisnuita ce rezulta in raniri usoare si o interventie medicala majora.

O constientizare marita a nevoii de sanatate aduce cu sine si o constientizare a nutritiei. Dieta cea mai atent planificata este partial ineficienta daca vasele de singe nu sint dezvoltate si deschise astfel incit nutritia sa poata ajunge la celule. Masajul poate ajuta si acest proces prin imbunatatirea circulatiei.

Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii.

Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc.

Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Teparia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarand toate aceste efecte.

Masajul are un efect psihologic clar. Intrucat masajul trezeste simtul tactil, simtul primar al corpului, el aduce oamenii aici si ii indeparteaza de tensiunea generata de preocuparea constanta a mintii cu probleme. De asemenea, detensionarea musculara poate conduce la eliberarea de emotii reprimate.

Durerile de cap, insomnia, tulburarile digetive inclusiv constipatia, artrita, astmul, sinuzita, precum si dureri minore sunt cateva din problemele care se amelioreaza in urma terapiei prin masaj.

Contraindicatiile masajului:

  • afectiunile maligne sau cu potential de malignizare;
  • procese inflamatorii in faza acuta;
  • sindroame hemoragipare;
  • boli infecto-contagioase;
  • plagi, eczeme, arsuri si fracturi;
  • psihopatii majore.

Terapia prin masaj este o forma de terapie fara medicamente.

Sursa: elady.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează