Reflexoterapia
Este o metoda de tratament ce actioneaza asupra unor puncte reflexogene din talpi pentru a vindeca intregul organism.
Reflexoterapia are drept scop mobilizarea proceselor de autovindecare a corpului. Ea consta in exercitarea unei presiuni sustinute, cu varful degetelor, asupra unor zone sau puncte situate in talpa si care corespund unor organe sau functii ale organismului. Alte puncte reflexogene, situate in alte parti ale corpului, pot fi de asemenea stimulate in cadrul unei noi forme de reflexoterapie, numita integrala sau tibetana.
Reflexoterapia nu este o tehnica de masaj, desi la prima vedere acestea pot parea asemanatoare. Ea este mai degraba inrudita cu shiatsu sau cu acupunctura. Reflexoterapia nu pretinde sa vindece boli si afectiuni specifice. In schimb, ea vizeaza reducerea durerilor provocate de un numar mare de afectiuni: dureri de cap sau de spate, sindromul premenstrual, stres, dificultati respiratorii, scleroza in placi pana la efectele neplacute ale chimioterapiei.
Hartile punctelor reflexogene
Intre diverse harti utilizate in reflexoterapie, se pot constata diferente in ceea ce priveste amplasarea punctelor reflexogene. Acest lucru se poate explica prin doi factori. In primul rand, terapia continua sa evolueze, iar identificarea pozitiei punctelor poate varia usor in functie de cercetari si de practica clinica. In al doilea rand, hartile utilizate in reflexoterapie sunt doar orientative. Pozitia exacta a punctelor reflexogene poate varia usor, in functie de morfologia individului.
In principiu, un terapeut cu experienta poate sa identifice punctele cu precizie in functie de reactiile pacientului. Drept exemplu, o persoana care are probleme cu ficatul poate simti o anumita durere atunci cand este apasat punctul reflexogen care corespunde acestui organ.
Istoric
Desi arta reflexoterapiei era cunoscuta in Egiptul antic, India si China, in Occident aceasta terapie a fost introdusa de-abia in 1913 de catre doctorul William Fitzgerald. Acesta a observat ca anumite puncte reflexogene din talpi si palme corespund unor zone si organe ale corpului.
Incercand sa gaseasca o metoda de anestezie in chirurgie, doctorul american William Fitzgerald a descoperit ca durerea resimtita de pacientii sai se estompa prin aplicarea unei presiuni asupra unor anumite puncte ale corpului. Astfel, el a pus bazele reflexoterapiei moderne, prin elaborarea unei teorii ce imparte corpul, din cap pana in picioare, in zece zone energetice, fiecare fiind legata de puncte precise ale corpului: punctele reflexogene.
Plecand de la descoperirile facute de doctorul Fitzgerald, asistenta sa - Eunice Ingham – a pus bazele reflexoterapiei asa cum o cunoastem astazi. Ea este autoarea primului tratat de reflexologie moderna in care intreg corpul este 'cartografiat', fiecarui organ corespunzandu-i un punct din talpa sau palma.
Mod de actiune
Mai multe ipoteze au fost propuse pentru a explica modul de actiune a refleterapiei. Astfel, stimularea anumitor puncte poate mobiliza energia vitala (Qi), intr-un mod asemanator acupuncturii. O alta ipoteza sustine ca reflexoterapia favorizeaza producerea de endorfine, stimuleaza nervii legati de anumite organe si amelioreaza circulatia limfei in organism. In sfarsit, efectele reflexoterapiei au fost explicate prin faptul ca ea dizolva depozitele care se formeaza in anumite zone ale picioarelor din cauza unui exces de acid uric. Niciuna din aceste ipoteze nu a fost demonstrata stiintific.
Chiar daca reflexoterapia este tot mai mult utilizata ca un tratament naturist, fie de catre specialisti, fie in cadrul familial, ea nu este recunoscuta in mod oficial. In plus, reflexoterapia este deseori contestata in mediul medical. Pe de o parte, adversarii sai o considera drept o metoda de relaxare, fara a avea un efect terapeutic real. Pe de alta parte, partizanii sai doresc ca reflexoterapia sa fie inclusa intre practicile medicale recunoscute.
Beneficiile reflexoterapiei
Desi studiul efectelor terapeutice ale reflexologiei este de abia la inceput, unele rezultate sunt incurajatoare. Majoritatea studiilor insa, sunt de mica anvergura sau preliminare. Cercetarile trebuie deci sa continue pentru a se putea stabili cu certitudine eficienta reflexoterapiei in tratamentul unor afectiuni precise.
Printre beneficiile reflexoterapiei se numara:
- reducerea simptomelor cauzate de sindromul premenstrual;
- atenuarea problemelor provocate de sarcina - reflexoterapia are efecte benefice in cazul femeilor insarcinate.
- tratarea durerilor de cap – efectele apar dupa un tratament de maxim 6 luni;
- reducerea durerilor de spate;
- diminuarea simptomelor sclerozei in placi;
- reducerea problemelor intestinale – in special pentru pacientii tineri care sufera de constipatie cronica sau de incontinenta fecala.
Contraindicatii
Reflexoterapia este o metoda de tratament ce pare sa nu comporte riscuri importante. Cu toate acestea, femeile insarcinate trebuie sa fie prudente, deoarece unele puncte reflexogene pot declansa travaliul sau amplifica miscarile fetale.
De asemenea, persoanele care sufera de cancer sau de diabet, precum si cele cu probleme legate de sistemele circulator si limfatic trebuie sa ia precautiile necesare.
Sursa: ROmedic
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.