Terapie inovatoare pentru regenerarea maduvei spinarii

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a dezvoltat o procedura de tratament care ar putea schimba, probabil, viata paraplegicilor. In anii 1990, fiziologul Reggie Edgerton s-a intalnit cu regretatul actor Christopher Reeve la un congres stiintific. Era la cativa ani dupa ce actorul, cel mai bine cunoscut pentru rolul Superman, fusese grav ranit in timpul unui concurs de echitatie iar Edgerton vedea in fata lui icoana invincibilitatii Americii tintuita intr-un scaun cu rotile.

"Este urgent", i-a spus Reeve, care a decedat in 2004. "Nu veni in laborator doar cu gandul ca este doar o alta zi de cercetare. Fiecare zi pentru noi este urgenta".

Putini oameni de stiinta inteleg acest lucru mai bine decat Reggie Edgerton. De aproape 40 de ani, el studiaza modul in care retelele neuronale din maduva spinarii pot recapata controlul voluntar al miscarilor dupa paralizie. Acum, el si o echipa de cercetatori de la Universitatea California Los Angeles (UCLA) au dezvoltat o procedura de tratament care ar putea schimba, probabil, viata paraplegicilor.

Un cobai paralizat merge din nou in urma unui nou tratament

Este nevoie de numai o clipa pentru ca maduva spinarii unei persoane sa fie sectionata sau ranita in urma unui accident, fapt care va avea ca rezultat paralizia. In acest video, un cercetator explica modul in care el si echipa sa au elaborat un tratament care a permis unui cobai paralizat sa mearga. Cercetatorii spera sa poata concepe un tratament revolutionar in tratarea leziunilor medulare. Dupa cum se observa in acest video, Grégoire Courtine si echipa sa prezinta o noua metoda care poate reactiva caile neuronale si poate ajuta organismul sa invete sa se miste din nou pe cont propriu.

Cum arata o celula

In anul 2006, o echipa de oameni de stiinta si specialisti in grafica pe computer a realizat una dintre cele mai celebre animatii stiintifice, un clip de 3 minute numit The Inner Life of the Cell - "Viata launtrica a celulei" - care s-a bucurat de un succes remarcabil. Recent, realizatorii au "plusat" cu un nou clip despre ceea ce se petrece in interiorul unei celule, o animatie care detaliaza, in mod la fel de spectaculos, "aventurile" unor molecule esentiale pentru viata.

Conexiunile de regenerare care mediaza functia motorie dupa TVM

Oswald Steward, Doctor, Director si Profesor, Centrul de Cercetare Reeve-Irvine. Studiul Doctorului Steward se axeaza pe cercetarea modului in care celulele nervoase isi creaza si mentin conexiunile dintre ele, modul in care aceste "sinapse" se modifica in functie de tipul accidentului si tipul leziunii si ce rol joaca genele in regenerarea, cresterea si functia celulelor nervoase. In cadrul "Sa muncim pentru a merge", Dr. Steward va discuta pozitia curenta a RIRC si a altor laboratoare care lucreaza impreuna cu PTEN si SOC33 ca mijloace de stimulare a regenerarii.

Transplant de celule stem

Transplantul de celule stem consta intr-o perfuzie de celule stem sanatoase in organismul pacientului, fiind necesar in cazul in care maduva osoasa e nefunctionala sau in cazul in care numarul celulelor stem sanatoase produse e insufiecient. Transplantul de celule stem poate ajuta organismul in producerea unui numar suficient de globule albe sanatoase, globule rosii si plachete sanguine reducand riscul pacientului de se infecta sau de a avea anemie si sangerari.

Telocitele si medicina regenerativa

Telocitele sunt niste celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi vazute la microscopul obisnuit, intrucat prelungirile sunt sub limita de detectie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranta fragmente de telopode, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Corpul omenesc - Povestea celulelor stem

In interiorul corpurilor noastre isi are locul un univers microscopic, la fel de aglomerat si complex ca si lumea din jurul nostru. Celulele stem sunt cele care cladesc si intretin acest microunivers. Se vorbeste din ce in ce mai des in ultima vreme despre celulele stem. Dar ce sunt ele de fapt, care le sunt originile si ce stim cu adevarat despre ele? Acest articol va va prezenta povestea celulelor stem, a vietii acestora in interiorul si in exteriorul trupurilor noastre.

Activeaza subtitrarea in Romana CC