Tek Robotic Mobilisation Device

Cercetatorii turci au inventat un dispozitiv revolutionar pentru paraplegici, denumit Tek Robotic Mobilisation (Tek RMD). Dispozitivul le permite persoanelor paraplegice sa se miste in mod independent si sa stea in picioare pe cont propriu, un aspect crucial pentru mentinerea in stare optima a functiilor de baza ale organismului celor care au leziuni la maduva spinarii.

Tek RMD va fi lansat in Turcia, iar producatorii intentioneaza sa-l comercializeze si in alte tari europene, precum si in SUA, unde va costa 15.000 de dolari, conform Tek RMD.

Rex Exoskeleton - de la scaunul cu rotile la mersul in doua picioare

O companie din Noua Zeelanda a realizat o inventie medicala care are scopul de a facilita mersul in pozitie bipeda pentru persoanele aflate in prezent in scaunul cu rotile. Rex Bionics a reusit sa creeze, dupa sapte ani de munca, aparatul Rex Exoskeleton, care consta intr-o pereche de picioare robotice, controlate manual. Practic, picioarele mecanice si electronice pot sustine intreaga greutate a corpului si pot face ca persoanele care nu mai au simturi motorii in propriile picioare sa mearga aproape normal.

Aparatul are un joystick controlabil foarte usor, la mana dreapta, care poate fi insa adaptat si pentru mana stanga. Din pacate insa pretul este prohibitiv, de 150.000 de dolari, astfel ca doar persoanele imobilizate in scaunul cu rotile bogate si-l vor putea permite. Rex Exoskeleton va fi comercializat din toamna acestui an in Noua Zeelanda, urmand apoi sa fie distribuit in intreaga lume incepand cu anul 2011.

ReWalk - costumul care ajuta persoanele paralizate sa mearga

"ReWalk este un dispozitiv om-masina. Masinaria nu poate functiona de una singura. Utilizatorul nu poate merge singur. Cand sunt impreuna, mersul devine posibil", sustine Oren Tamari, cel care se ocupa de dispozitiv. Ideea i-a venit lui Goffer dupa ce a fost implicat intr-un accident de masina si a ramas paralizat de la gat in jos. Astfel, in urma cu cativa ani, a terminat costumul, numit Rewalk.

Dispozitivul a primit aviz pozitiv si va putea fi achizitionat din centrele de reabilitare din intreaga lume, incepand cu luna ianuarie 2011. Costumul costa 100.000 de dolari si cantareste aproape 16 kilograme, sustine antreprenorul israelian Amit Goffer

Cum functioneaza? Pacientul isi prinde de mijloc si de umeri un ham care mentine costumul in pozitia optima. El mai poarta in spate un rucsac in care se afla computerul care coordoneaza sistemul si bateria reincarcabila. Bateria rezista timp de trei ore si jumatate.

Robot Exoskeleton este Robot ™ ReWalk

HAL, un costum-robot care ii ajuta sa mearga pe cei cu dizabilitati

Pe cei sanatosi dispozitivul ii ajuta, de pilda, sa ridice greutati mult mai mari decat in mod normal.

Costumul are 10 kilograme si se prinde de brau cu o curea, iar la spate are o baterie si un computer. Deocamdata, HAL nu este de vanzare, dar poate fi inchiriat pentru o suma destul de piperata - 2.200 de dolari pe luna.

eLEGS vine in ajutorul persoanelor paralizate, oferindu-le posibilitatea se se deplaseze din pozitie verticala

Berkeley Bionics, o companie fondata de fosti membri ai Laboratorului de Robotica si Inginerie Umana de la University of California, a lansat anul trecut, in octombrie, un exoschelet bionic cu inteligenţă artificiala. Inovatia, intitulata eLEGS, ofera tuturor celor aflati in scaune cu rotile speranta ca vor putea merge din nou.

Nimeni nu isi poate imagina prin ce trece o persoana blocata intr-un scaun cu rotile, neavand posibilitatea de a se mai ridica vreodata. Lasand la o parte impactul psihologic, cel fizic este poate chiar mai rau deoarece omul a fost facut sa se deplaseze in picioare si functiile organelor interne depind de aceasta pozitie pentru a functiona in parametri normali.

eLEGS nu este un dispozitiv minune care va reda simturile inapoi celor cu handicap, el este un exoschelet menit sa sprijine persoana pentru a se putea ridica si a se deplasa din pozitie verticala.

Pornind de la un model anterior, pantentat, in care soldatii pot imbraca un exoschelet (numit HULC - Human Universal Load Carrier) care ii va ajuta sa transporte incarcaturi mult mai grele si sa se deplaseze mai usor pe teren accidentat, cei de la Berkeley Bionics (aflati in Berkeley, California, SUA) au adaptat modelul pentru persoanele dependente de scaunul cu rotile.

eLEGS va oferi posibilitatea deplasarii din pozitie verticala, imbunatatind circulatia sangelui si, mai ales, imbunatatind sistemul digestiv. Dispozitivul este format dintr-un controller montat pe spatele utilizatorului, conectat la picioarele robotice. Este angrenat de patru motoare, cate unul pentru fiecare sold si genunchi.

Pentru glezna, eLEGS este echipat cu un sistem pe arcuri ce permite piciorului sa calce corect atunci cand este facut un pas. Pentru echilibru, posesorul foloseste carje, care actioneaza ca si controller pentru tot mecanismul. Astfel, cand vrea sa faca un pas, persoana se va impinge in carja opusa piciorului respectiv.

Pentru a se aseza sau pentru a se ridica, utilizatorul va trebui sa aplice presiune pe ambele carje, in acelasi timp.

Incepand cu 2011, mai multe centre de reabilitare vor fi echipate cu eLEGS, producatorii precizand ca sunt ajustabile pentru persoanele cu inaltimea intre 1,58 m si 1,95 m, cantarind pana in 100 kg.

Mai multe VIDEO cu dispozitive robotice (exoschelet), gasiti AICI

COMMENTS 

Postat la
%b %15, %2011
Postat de
Motoc Ciprian
Ajutor
eLEGS se gaseste si in centre din Romania? daca nu in ce centre il pot gasi?
Postat la
%b %15, %2011
Postat de
Motoc Ciprian
Ajutor
cum pot face comanda de aparatul Rex Exoskeleton??? iar plata se poate face si in rate?
Postat la
%b %16, %2011
Postat de
daniel
Salutare
Vezi pe site-ul acesta https://berkeleybionics.com/blog/

Deocamdata se afla in teste, nu este pus la comercializare decat din 2013 - 130.000 $

Link https://www.nydailynews.com/life-style/health/architect-robert-woo-paralyzed-goldman-sachs-construction-mishap-walks-exoskeleton-article-1.971938
Postat la
%b %30, %2011
Postat de
PSC
Exoskeletons
Exoskeletons Will Be the Eyeglasses of the 21st Century

https://blogs.discovermagazine.com/crux/2011/11/15/exoskeletons-will-be-the-eyeglasses-of-the-21st-century/

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează