O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a dezvoltat o procedura de tratament care ar putea schimba, probabil, viata paraplegicilor. In anii 1990, fiziologul Reggie Edgerton s-a intalnit cu regretatul actor Christopher Reeve la un congres stiintific. Era la cativa ani dupa ce actorul, cel mai bine cunoscut pentru rolul Superman, fusese grav ranit in timpul unui concurs de echitatie iar Edgerton vedea in fata lui icoana invincibilitatii Americii tintuita intr-un scaun cu rotile.
"Este urgent", i-a spus Reeve, care a decedat in 2004. "Nu veni in laborator doar cu gandul ca este doar o alta zi de cercetare. Fiecare zi pentru noi este urgenta".
Putini oameni de stiinta inteleg acest lucru mai bine decat Reggie Edgerton. De aproape 40 de ani, el studiaza modul in care retelele neuronale din maduva spinarii pot recapata controlul voluntar al miscarilor dupa paralizie. Acum, el si o echipa de cercetatori de la Universitatea California Los Angeles (UCLA) au dezvoltat o procedura de tratament care ar putea schimba, probabil, viata paraplegicilor.
Dupa patru saptamani de stimulare electrica neinvaziva a maduvei spinarii, cinci barbati care sunt complet paralizati de la mijloc in jos au putut sa-si miste picioarele din nou dupa ani de imobilitate. "Strategia, numita stimulare transcutanata, trimite curent electric in maduva spinarii prin electrozi plasati strategic pe piele in partea inferioara a spatelui", a raportat National Institutes of Health (NIH), care a contribuit la finantarea studiului.
Acest nou experiment "creste la noua numarul persoanelor complet paralizate care au reusit miscari voluntare in timpul tratamentului de stimulare spinala, desi este prima data cand aceasta stimulare s-a realizat printr-o metoda neinvaziva. Anterior, aceasta se facea prin intermediul unui dispozitiv de stimulare electrica implantat chirurgical in maduva spinarii... Surprinzator, pana la sfarsitul studiului... subiectii au fost capabili sa-si miste picioarele fara niciun fel de stimulare".
"Aceste rezultate incurajatoare ofera o dovada continua ca leziuni ale maduvei spinarii pot sa nu mai insemne o sentinta de paralizie pe viata si sustine necesitatea continuarii cercetarilor", a declarat Roderic Pettigrew, director al Institutului national de imagistica si bioinginerie din cadrul NIH.
Studiul a fost efectuat in sesiuni de 45 de minute pe parcursul a 18 saptamani. Pacientii, cu varste cuprinse intre 19 si 56 de ani, care au paralizat ca rezultat al unor traume suferite in timpul unor activitati sportive si intr-un accident rutier, erau asezati in fata unei oglinzi, privind cu ochi mari cum partea de jos a corpului lor era in concordanta cu creierele lor pentru prima data de cand suferisera leziunile.
Metoda functioneaza prin schimbarea excitabilitatii anumitor retele din maduva spinarii, amplificand legaturile uzate, la fel ca un aparat auditiv. Dupa prima luna a studiului, care urmeaza sa fie publicat intr-un numar viitor al Journal of Neurotrauma, pacientii au primit doze de buspirona. Medicamentul este utilizat in mod traditional pentru a trata tulburari de anxietate, dar s-a constatat ca sporeste efectele de stimulare.
Procedura ofera o alternativa la fel de eficienta si mai putin costisitoare la stimularea epidurala chirurgicala pe care echipa lui Edgerton a dezvoltat-o anul trecut. Pe piata, costul acestui tratament neinvaziv ar reprezenta o zecime din cel al procedurii chirurgicale care este de 100.000 de dolari.
Edgerton, care a subliniat faptul ca stimularea trebuie sa fie asociata cu exercitii de reabilitare constante, a declarat ca spera sa o faca disponibila clinic in aproximativ doi ani si in final accesibila pacientilor care doresc sa efectueze tratamentul pe ei insisi la domiciliu. Echipa sa s-a angajat deja intr-un nou studiu cu privire la faptul daca o abordare similara poate fi aplicata pentru a-i ajuta pe paraplegici sa-si recapete capacitatea de a merge sau chiar a alerga.
Dar deocamdata, cei cinci barbati, care au fost incantati sa aiba din nou control asupra picioarelor lor imobilizate mult timp, vor trebui sa astepte sa experimenteze din nou aceasta senzatie. Este o realitate comuna, dulce-amara in randul participantilor la studii medicale, deoarece ei revin adesea la vietile lor anterioare dupa ce au testat tratamente care nu sunt inca pe piata.
"Suntem mai degraba aspru criticati pentru ca dam speranta", a spus Edgerton. "Dar eu nu ma simt deloc reticent din aceasta cauza. De fapt, eu cred ca toti ar trebui sa aiba speranta".
In urma unui tratament prin transplant de celule, dezvoltat in pionierat de cercetatorii de la UCL si aplicat de catre chirurgii de la Wroclaw University Hospital, Polonia, un barbat de 38 de ani, care a fost paralizat de la piept in jos in urma unui atac cu cutitul, poate merge acum cu ajutorul unui cadru. Studiul, publicat in revista Cell Transplantation, a fost finantat in comun de UK Stem Cell Foundation si Nicholls Spinal Injury Foundation.
Darek Fidyka, a fost paralizat dupa ce a suferit rani la spate in 2010, lasand un interstitiu de 8 mm in maduva spinarii. Principalul responsabil al regenerarii axonale in bulbul olfactiv este celula gliala olfactiva (OEC). Echipa a efectuat transplantul unor celule care alcatuiesc teaca bulbului olfactiv in coloana vertebrala, pentru a construi o punte nervoasa intre cele doua regiuni sectionate ale acesteia.
"De 12 ani, efectuam cercetari legate de posibilitatea de a ajuta pacienti care au suferit o ruptura totala a nervilor coloanei vertebrale si care sunt condamnati sa se deplaseze in fotoliul cu rotile pana la finalul zilelor lor", a declarat cel care a condus echipa de medici care a facut operatia, dr Tabakow, citat intr-un comunicat al spitalului universitar din Wroclaw.
Aceasta metoda a fost elaborata si testata la laboratorul Institutului de Neurologie al University College de Londres (UCL).
Seful clinicii de neurochirurgie a spitalului din Wroclaw, profesorul Wlodzimierz Jamundowicz, a laudat perspectivele "optimiste" pe care le deschide acest caz, dar a precizat ca este doar un prima pas.
"Este doar inceputul unui drum lung si dificil, va trebui sa dovedim ca aceasta terapie va avea efecte si la alti pacienti care sufera de leziuni comparabile ale coloanei vertebrale", a spus el.
Studiul The Big Idea
{googleads}Astazi, pentru progresul cercetarii afectiunilor maduvei spinarii, Fundatia Wings for Life si Fundatia Christopher & Dana Reeve au anuntat ca si-au unit fortele pentru a extinde munca doctorului Herkema. Parteneriatul va permite echipei de cercetatori sa continue cu un studiu clinic promitator, programat sa inceapa la jumatatea anului 2015.
Studiul, denumit The Big Idea, va fi testat pe 36 de indivizi, care traiesc cu afectiuni ale maduvei spinarii, existand ipoteza ca stimularea epidurala poate fi folosita pentru recuperarea semnificativa de control locomotor autonom.
Un barbat paralizat si-a miscat bratul cu ajutorul unui implant in creier
Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio a reusit sa testeze un sistem care transporta semnalele de la creier la electrozii plasati in bratul unui barbat paralizat, pentru ca acesta sa isi recapete mobilitatea bratelor.
Potrivit lui John Donoghue, unul dintre liderii BrainGate, asociatia care dezvolta aceasta interfata impreuna cu cercetatorii de la Universitatea Ohio, miscarile voluntarului sunt inca slabe. "Faptul ca am reusit sa facem o persoana sa isi recapete controlul asupra propriului corp prin stimularea muschilor e un lucru incredibil", potrivit lui Donoghue.
Proiectul prezentat acum aduce cercetarea la un alt nivel, concentrandu-se asupra unei persoane cu traume spinale, paralizata complet. Acum noua luni, cercetatorii am implantat doua seturi de electrozi din silicon in parti ale creierului responsabile pentru planificarea miscarilor, din cortexul motor. Cablurile conectau creierul de computerele care aveau scopul de a intercepta semnalele. Apoi, doctorii au introdus 16 cabluri in bratul drept al voluntarului, completand legatura dintre creier si trauma spinala.
Apoi, impulsurile electrice trimise catre electrozi au contractat mai multi muschi si au generat miscari in parti diferite ale bratului, intr-un proces cunoscut drept stimulare electrica functionala. Experimentul a aratat ca este posibil ca o persoana paralizata sa opereze o simulare computerizate prin semnalele creierului. Oricum, miscarea propriu-zisa a bratului e inca o provocare.
Acest pas e unul major pentru crearea de dispozitive wireless, capabile sa redea macar partial mobilitatea si controlul asupra propriului corp in cazul paraliticilor