Cancerele si alte boli ale sangelui pot fi tratate numai cu celule stem. In ceea ce priveste alte afectiuni, transplantul de maduva nu a fost inca suficient testat. Oamenii isi fac sperante false in legatura cu tratamentele cu celule "STEM" pentru afectiuni grave cum ar fi metastazele sau scleroza multipla in placi. Eficienta terapiei cu celule "STEM" in cazul acestor afectiuni nu a fost dovedita stiintific.

Medicii avertizeaza impotriva unor inselatorii cu astfel de tratamente pentru afectiuni carora ele nu le sunt adresate.

Prof. dr. Carol Stanciu, Institul de Gastroenterologie sI Hepatologie Iasi: "Multi bolnavi cu afectiuni grave isI pun speranta in tratamentele cu celule "STEM".

Trebuie precizat insa ca in cazul celor mai multe afectiuni grave, tratamentele cu celule stem sunt in prezent in curs de cercetare fara a exista inca rezultate clare, verificate stiintific si recunoscute de lumea medicala. Se vorbeste foarte mult despre tratamentele cu celule "STEM" pentru tot felul de boli, iar in ceea ce priveste metastaza la ficat eu nu cunosc ca un astfel de tratament sa fie eficient.

Tot ceea ce se spune in prezent despre o astfel de varianta de tratament este de domeniul povestii. Nu stim ce se va intampla in viitor, dar in prezent nu stiu ca aceasta varianta de tratament sa fie viabila, acceptata sau reunoscuta in forurile medicale. Deci, sa aiba efecte reale si benefice pentru bolnavi.

Exista insa alte variante de tratament pentru un astfel de caz. De exemplu, daca vorbim de o singura metastaza se poate interveni chirurgical. Mai exista si varianta unui tratament injectabil cu medicamente recunoscute care pot fi eficiente. Dar, pentru aceasta pacientul trebuie sa se adreseze fie specialistilor gastroenterologi, fie unui chirurg cu experienta in domeniu.

Din pacate nu va pot da un raspuns afirmativ in ceea ce priveste tratamentele cu celule "STEM". Subliniez, aceasta sunt in curs de cercetare si nu se poate vorbi inca de rezultate care sa demonstreze eficienta reala a acestora. Si tot din pacate bolnavii, in disperarea lor apeleaza la tot felul de "leacuri sau terapii minune" care in final nu le sunt de ajutor".

Specialistii romani avertizeaza ca nu exista nicio garantie in ceea ce priveste succesul terapiei cu celule stem.

Terapia cu celule stem naste suspiciuni

Clinici din intrega lume ar putea exploata speranta si ignoranta oamenilor oferind terapii cu celule stem despre care nu s-a dovedit ca sunt eficiente, a aratat un grup de experti in celule stem intr-un raport dat ieri publicitatii, anunta Reuters.

Societatea Internationala pentru Cercetarea Celulelor Stem a lansat un ghid pentru cercetatori si unul pentru pacienti, in care unele clinici erau criticate. "Societatea Internationala pentru Cercetarea Celulelor Stem este foarte ingrijorata ca terapiile cu celule stem sunt vandute in lume inainte sa se fi dovedit ca ele sunt sigure si eficiente", spune raportul.

Insa grupul a refuzat sa numeasca un site sau o clinica anume. "Tabloul prezentat consumatorului in privinta medicinii bazate pe celule stem este optimist si nu se bazeaza pe dovezi publicate", a aratat Timothy Caulfield de la University of Alberta.

“Media preturilor pentru o astfel de terapie, in cazul celor patru site-uri care mentioneaza preturile, este de 21.500 de dolari, exceptand costurile transportului si cazarea pentru pacienti. De asemenea, pot fi date exemple de efecte secundare serioase in urma tratamentului”, a mai spus el.

Celulele stem se impart in adulte si embrionare. Sperantele cercetatorilor se leaga in special de acestea din urma deoarece ele au o capacitate foarte mare de diferentiere si pot da nastere oricarui alt tip de celula/tesut. Ele pot fi obtinute din tesut embrionar si ar putea fi utilizate pentru regenerarea tesuturilor bolnave.

Cercetarea din domeniu a primit foarte multa atentie, mai ales deoarece ea promite ca va aduce noi moduri de tratament pentru boli precum Parkinson. De asemenea, domeniul a fost inconjurat si de suspiciuni, mai ales in cazul cercetatorului sud-corean Hwang Woo-suk, care a admis ca a fabricat date pentru a sustine ca el a creat primul embrion uman folosindu-se de tehnologia clonarii si ca dupa aceea a obtinut celule stem din el.

“Terapiile cu celule stem sunt aproape toate noi si experimentale. In aceste etape de inceput, s-ar putea ca ele sa nu functioneze si se poate sa existe efecte negative. Asigurati-va ca intelegeti ce cautati inainte de a lua in calcul o terapie cu celule stem”, sunt sfatuiti pacientii.

Pe cercetatori, ghidul ii sfatuieste sa fie vigilenti si independenti in analiza terapiilor respective. Grupul mai cere guvernelor si parlamentelor din intreaga lume sa legifereze recomandarile.

"Legiutorii au o responsabilitate de a preveni exploatarea pacientilor si, unde e necesar, sa inchida clinicile frauduloase si sa ia masuri impotriva doctorilor implicati", a declarat unul dintre autorii raportului.

Bancile de celule stem inseala parintii care depoziteaza celule stem, considera directorul Institutului Biologic de Celule Stem si Medicina Regenerativa al Universitatii Stanford din California, Irving Weissman. Potrivit omului de stiinta terapia cu celule stem nu da rezultatele scontate, anunta adevarul.ro.

"Fac terapia si apoi lasa pacientii de capul lor, usurati de 50.000 - 150.000 de dolari pentru o terapie care nu are nicio sansa, bani luati de la o familie care are nevoie de ei in cazul unei boli incurabile", explica Weissman, adaugand ca "medicii clinicieni nespecializati in terapia cu celule stem" tind sa creeze magazine in tari cu reglementari medicale lejere.

Omul de stiinta avertizeaza ca celulele mezenchimale au o capacitate limitata de a forma structura osoasa sau grasime si ca nu sunt capabile sa genereze creier, sange sau inima, in pofida a ceea ce cred oamenii.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează