Recoltarea de maduva osoasa si evolutia in Medicina Regenerativa
Daniel Kraft ne arata cum functioneaza Marrow Miner - un nou dispozitiv care recolteaza cu usurinta maduva osoasa, cu durere minima pentru donator. El subliniaza faptul ca celulele stem adulte gasite in maduva osoasa pot fi folosite la tratarea mai multor boli, de la Parkinson pana la boli de inima. (traducere in limba romana)
Punctia maduvei osoase
Biopsia maduvei osoase se efectueaza prin indepartarea unui "miez" cilindric in care se conserva structura medulara, celularitatea globala (cantitatea relativa de celule medulare raportat la celulele grase) si raporturile dintre celule.
Aspirarea maduvei osoase indeparteaza doar maduva. Aceste doua teste se efectueaza pentru a descoperi cauza unor boli ale sangelui si pot fi folosite pentru a verifica daca infectia sau cancerul s-a raspandit in maduva osoasa.
Aspirarea maduvei osoase permite colectarea unui esantion de lichid cu celule din maduva osoasa cu ajutorul unui ac. Acest esantion se studiaza apoi la microscop pentru a detecta orice problema cu celulele de sange produse in maduva. De asemenea, esantionul poate fi studiat pentru a identifica si probleme cromozomiale dar si infectiile posibile.
Biopsia indeparteaza o portiune de os care inca mai contine maduva osoasa pentru a fi studiata la microscop. Mai intai se efectueaza biopsia iar apoi aspirarea.
Aspirarea se poate efectua si pentru colectarea de maduva osoasa pentru interventii medicale cum ar fi transplantul de celule stem sau analiza cromozomiala.
De ce se face testul?
Aspirarea maduvei osoase, biopsia, sau ambele teste sunt efectuate pentru:
- identificarea unor eventuale probleme cu eritrocitele, celulele albe in cazul pacientilor care sufera de anemie, prezinta un numar mai mic sau mai mare de celule decat normal;
- diagnosticarea unor afectiuni hematice, precum: leucemia, anumite tipuri de anemii sau afectiuni ale maduvei osoase precum policitemia sau mielom multiplu;
- a verifica daca un anumit tip de cancer s-a raspandit si in maduva osoasa;
- depistarea tumorilor care incep sau s-au raspandit in maduva osoasa;
- identificarea celui mai eficient tratament pentru o afectiune a maduvei osoase (pentru a vedea daca tratamentul pentru leucemie a functionat);
- recoltarea unui esantion pentru interventii medicale (transplant de celule stem).
Pregatire pacient
Pacientul va fi rugat sa semneze o declaratie de consimtamant. Medicul trebuie informat daca pacientul (pacienta):
- administreaza medicamente;
- este alergic la anumite medicamente inclusiv anestezice;
- prezinta tulburari de coagulare a sangelui'
- este insarcinata.
Cum se face testul?
Primul pas este analizeazarea testele de coagulare. Daca pacientul este extrem de anxios, se pot administra sedative.
Aspirare de maduva osoasa
Procedura se efectueaza de obicei la patul pacientului sub anestezie locala. Pentru a putea aborda spina iliaca posterioara se asaza pacientul in decubit ventral sau lateral. Tegumentele supraiacente osului punctionat se acopera cu material textil, se dezinfecteaza corespunzator si se infiltreaza cu lidocaina; se infiltreaza in acelasi timp si periostul. Se introduce lent prin tesutul moale si tablia osoasa externa un ac sfredelitor de calibru mare prevazut cu un stilet. Odata patruns in maduva osoasa, stiletul este indepartat si se ataseaza o seringa. Se aspira 2-5 mL si se biopsiaza cel putin 1 cm de maduva osoasa; se efectueaza frotiuri. Lamelele se usuca si se sprayeaza cu un fixativ. Frotiurile ce urmează a fi examinate histoenzimatic se fixeaza imediat in formol 10%, alcool metilic absolut sau vapori de formol 40%. Se transporta imediat la laborator.
Biopsia
Se incizeaza tesuturile moi si tegumentele supraiacente osului examinat. Se "insurubeaza" in os instrumentul de biopsie si se obtine proba ce va fi trimisa laboratorului. Se preseaza locul punctionarii pentru a asigura o minima sangerare.
Se aplica un bandaj adeziv. De obicei se recomanda pacientului repaus la pat pentru cel putin 30-60 de minute. Se monitorizeaza locul punctionarii si se utilizeaza gheata in cazul in care se observa sangerare. Se monitorizeaza semnele vitale ale pacientului.
Cum se simte?
Pacientul poate simti o intepatura si arsura in momentul in care anestezicul amorteste pielea unde va fi punctul de aspiratie sau biopsie. De asemenea, in momentul patrunderii acului in os, pacientul poate simti durere sau presiune in acel loc. Durerea dureaza cateva secunde. In timpul aspiratiei pacientul poate simti o durere ascutita de-a lungul piciorului in momentul recoltarii probei. Durerea se opreste in momentul in care proba este recoltata.
Zona unde a fost efectuata biopsia va fi sensibila, va dura, si va prezenta o vanataie.
Riscuri
Efectuarea acestor doua teste nu presupune riscuri majore insa pot aparea unele probleme cum ar fi:
- sangerarea la locul unde a fost efectuata biopsia;
- infectia pielei sau a osului la locul biopsie;
- ranirea inimii, plamanului sau unei artere daca esantionul este prelevat din stern (foarte rar).
Rezultate
Rezultate normale:
- maduva contine cantitati normale de grasimi, tesut conjunctiv si fier. Numarul de celule mature si in crestere este normal.
- nu sunt semne ale unei infectii;
- nu se despisteaza celule canceroase (leucemie, limfom);
- celelule canceroase nu s-au raspandit in organism.
Rezultate anormale:
- celulele maduvei sunt anormale;
- sunt prea multe sau prea putine celule iar tesutul medular nu are aspect normal;
- maduva osoasa contine prea mult sau prea putin fier;
- se depisteaza semne ale infectiei;
- se depisteaza celule canceroase;
- maduva osoasa a fost inlocuita de tesut cicatrizant.
Ce poate afecta testul?
Conditiile pentru care nu se recomanda efectuarea testelor sau situatii in care rezultatele nu sunt concludente cuprind:
- efectuarea unei transfuzii de sange sau administrarea de medicament cu un continut crescut de fier;
- tratament cu radiatii asupra zonei unde se efectueaza biopsia;
- obezitatea.
Alte informatii
Daca in locul unde s-a efectuat aspiratia sau biopsia maduva este normala, nu inseamna ca ea este sanatoasa in toate partile corpului.
Subtitrare in romana prin apasarea butonului CC
Recoltarea celulelor stem din maduva osoasa
Maduva osoasa este recoltata prin punctia maduvei la nivelul osului pelvic. De obicei, acest procedeu este stabilit timpuriu impreuna cu un medic chirurg specialist care, totodata, va efectua si punctia. Mai apoi, aceasta este trimisa la un laborator clinic, unde celulele stem vor fi izolate de eritrocite si leucocite. Celulele stem vor fi, mai apoi, supuse unor teste de identificare a potentialelor defecte, infectii sau toxine.
Celulele stem sunt disponibile utilizarii imediate inainte de congelare, lucru obisnuit in aria tratementelor cu celule stem ale maduvei osose. Celulele stem vor fi congelate si depozitate, la cerere, intr-un rezervor ce contine azot lichid.
Serviciile efectuate pentru izolarea si depozitarea celulelor stem ale maduvei osoase sunt in acord cu Directivele Europene privind tesuturi si celule si, deasemea, cu Legea ce priveste inregistrarea si administrarea de medicamente utilizand GMP - abrevierea pentru Good Manufacturing Practice, ce reprezinta stampila calitatii Uniunii Europene, in conditii maxime ale igienei mediului.
Atunci cand se solicita eliberarea esantionului, se va oferi documentatia completa de laborator, evidentele de trasabilitate alaturi de un certificat GMP. Acestea ofera un istoric detaliat al celulelor stem pluripotente si elimina testarea sau eventualele complicatii ce ar putea urma.
Decizia
Daca luati in calcul posibilitatea recoltarii de celule stem din maduva osoasa, a sfatuim sa consultati medicul personal, in vederea stabilirii unor detalii generale necesare. Daca decizia luat in acord cu medicul este una pozitiva, veti putea inainta cererea catre laborator atat telefonic, direct de pe site-ul acestora, prin e-mail sau prin curierat postal. Va fi pus la dispozitia dumneavoastra un kit pentru recoltarea maduvei osoasa.
Recoltarea maduvei osoase
- aceasta va fi efectuata doar de catre un medic chirurg specialist.
- sub efectul unei anestezii locale, procedura va fi minim invaziva, dar este posibil ca pacietul sa simta un discomfort de scurta durata.
- dupa anuntarea in prealabil a reprezentantului laboratorului, acesta va urma pasii necesari pentru ca kit-ul sa ajunga in conditii optime la destinatia sa.
In laborator
Dupa sosirea kit-ului la laborator, va fi preluat de personal medical avizat pentru celule stem, care va prelucra si superviza intreaga operatiune de izolare si depozitare.
Prelucrarea
Aceasta consta in izolarea celulelor stem din maduva osoasa, conform unor metode prestabilite.
Testarea calitatii
Se va testa calitatea acestor celule stem si vor fi supuse identificarii potentialelor defecte, infectii sau toxine, urmand ca un reprezentant al laboratorului sa va informeze in scris cu privire la aceste aspecte. Atunci cand este necesar si ca urmare a solicitarii medicului personal, celule stem vor fi eliberate fara a mai fi, in prealabil, stocate. In majoritatea cazurilor, acasta reprezinta o procedura curenta.
Stocarea celulelor stem
La cerere, laboratorul va stoca celulele la temperaturi mai scazute de -160°C, intr-un rezervor ce contine azot lichid. Daca stocarea nu este solicitata, celulele prospat recoltate pot fi utilizate imediat.
Eliberarea esantionului de celule stem
Atunci cand se solicita eliberarea esantionului, se va oferi documentatia completa de laborator, evidentele de trasabilitate alaturi de un certificat GMP. Acestea ofera un istoric detaliat al celulelor recoltate si elimina testarea sau eventualele complicatii ce ar putea urma.
Eliberarea esantionului va fi efectuata in acord cu Legea ce priveste inregistrarea si administrarea medicamentelor utilizand GMP. Aveti nevoie de certificatul de stocare si de un document in prealabil semnat atat de dumneavoastra cat si de medicul personal.
Reprezentantul laboratorului va urma demersurile ce privesc livrarea celulelor stem prelevate, congelate intr-un racitor uscat, acolo unde are loc tratamentul alaturi de toata documentatia relevanta.
In cazul in care celulele stem vor fi necesare proaspete, acestea vor fi sigilate si trimise la unitatea spitaliceasca selectata prin intermediul unei truse special concepute.