Nelutu Trandafir, interpret de muzica popularaNelutu Trandafir s-a nascut in Ponoarele, Judetul Mehedinti, o zona renumita prin frumoase monumente naturale, unde traditia si folclorul sunt cu adevarat la ele acasa. Are o vorba personala ce o spune de fiecare data cand are ocazia: "Ponoarele e o zona in care si pietrele canta".

Nelutu Trandafir este poate cel mai mare exemplu de curaj si ambitie pe care l-au putut cunoaste targujienii. Chiar daca de mai bine de 22 de ani este imobilizat intr-un scaun cu rotile, Nelutu canta si azi indemnat de aceeasi pasiune pentru folclor pe care o avea si cu multi ani in urma. Un accident stupid l-a marcat pentru totdeauna, dar cele doua fetite pe care le-a adus pe lume ii duc mai departe numele si faima de care s-a bucurat odata.

Colaborator al Ansamblului Artistic "Maria Lataretu", Nelutu a compus peste 50 de piese iar multe dintre ele sunt astazi slagare pe posturile nationale. A participat la mai mult de 17 festivaluri intorcandu-se tot cu atatea premii. Viata a fost cruda cu unu dintre cei mai cunoscuti solisti de muzica populara din Mehedinti, dar dorinta de a triumfa si de a se bucura alaturi de publicul lui l-au incurajat sa nu renunte. "Am trecut prin multe experiente unele frumoase altele mai putin frumoase. Multe dintre piesele compuse de mine pentru alti solisti sunt slagare acum pe posturile de muzica insa niciodata nu am primit din partea lor recunostinta. Asta m-a determinat sa nu mai compun pentru ei si acum sper sa ma ajute Dumnezeu sa scriu o carte cu memoriile si amintirile mele", a declarat Nelutu Trandafir.

In scaun cu rotile de 22 de ani

Varsta de 24 de ani i-a adus lui Nelutu cea mai trista veste, o veste care ii curma sensul vietii. "La 24 de ani am avut un accident de masina. Era sa dau peste o fata si pentru ca am evitat-o mi s-a intamplat asta. Era viata ei sau tintuirea mea intr-un scaun cu rotile. Am ales ceea ce vedeti. Am stat un an de zile in spital si cand am iesit am stiut ca trebuie sa ma apuc din nou de muzica", a marturisit Nelutu Trandafir. Revenirea nu a fost insa cum se astepta si asta pentru ca trebuia sa se prezinte pe scena intr-un carucior. Multe dintre institutiile de cultura din Mehedinti i-au intors atunci spatele rapita fiindu-i sansa de a mai participa pentru o perioada la marile festivaluri din tara. "M-am lovit atunci de conceptia oamenilor de cultura de dupa revolutie, comunisti care nu mi-au dat voie sa particip pe motiv ca da urat pe scena. Inainte de a avea accidentul am facut Scoala Populara de Arta din Timisoara si am activat la Ansamblul "Doina Armatei" din Lugoj", a declarat Nelutu Trandafir. Dupa mai multe umilinte, Nelutu s-a decis sa se stabileasca definitiv in Targu Jiu iar viata si-a urmat cursul firesc. Are doua fete de care se simte foarte mandru si o sotie care a fost alaturi de el in cele mai intunecate momente din viata. S-au casatorit imediat dupa accident fara sa-i pese o clipa ca omul cu care isi va impartasi viata nu va mai putea merge niciodata. "M-am casatorit in scaun cu rotile, sotia mea m-a incurajat intotdeauna. Am doua fetite care mi-au mostenit talentul si sunt mandru de ele. Cea mare studiaza vioara de opt ani de zile si a castigat zeci de premii nationale. Cea mica vrea sa-i calce pe urme. Recent, una din poeziile fetei cele mari a fost selectata la un concurs din India", a declarat Nelutu Trandafir.

La 46 de ani, Nelutu Trandafir canta si asculta numai folclor, compune muzica si versuri si nu de putine ori a fost chemat pe marile scene ale tarii sa cante doina tintuirii lui intr-un scaun cu rotile.

Galerie foto:

Nelutu Trandafir: interpretul popular-1 Nelutu Trandafir: interpretul popular-2 Nelutu Trandafir: interpretul popular-3 Nelutu Trandafir: interpretul popular-4

Nelutu Trandafir: interpretul popular-5 Nelutu Trandafir: interpretul popular-6 Nelutu Trandafir: interpretul popular-7 Nelutu Trandafir: interpretul popular-8

Videoclipuri: