Inima bolnava capabila sa se regenereze

Inima bolnava capabila sa se regenerezeCercetatorii americani au descoperit o noua metoda de a vindeca inimile "bolnave". Tratamentul are la baza transformarea tesutului conjunctiv comun in celule musculare ale inimii, dupa cum informeaza telegraph.co.uk.

Tratamentul revolutionar ar putea ajuta inima sa se regenereze singura. Tehnica se aseamana foarte mult cu metoda bazata pe celule stem, insa in loc sa presupuna cultivarea celulelor in afara organismului si injectarea lor ulterior in inima, ea consta in schimbarea celulelor acolo unde este nevoie de ele.

Articulatii si cartilaje regenerate natural

Articulatii si cartilaje regenerate naturalO echipa de cercetatori americani au reusit sa obtina, in cadrul unui studiu realizat pe iepuri, regenerarea pe cale naturala a articulatiilor si a cartilajelor, pornind de la cateva celule susa cultivate in vivo.

Aceasta reusita i-a determinat pe cercetatorii americani sa afirme ca, in viitorul nu foarte indepartat, oamenii vor putea sa nu mai apeleze la articulatiile artificiale.

Teste clinice pe oameni cu celule embrionare

Teste clinice pe oameni cu celule embrionareIn America a fost aprobata prima tentativa clinica de terapie cu celule stem embrionare asupra unui subiect uman. Compania californiana Geron Corporation a primit unda verde pentru tratamentul unor pacienti cu probleme la coloana. Speranta este aceea ca injectarea unui tratament pe baza de celule stem va ajuta la cresterea din nou a celulelor nervoase si va permite pacientilor sa-si recapete capacitatea motorie.

Cornee reparata cu celule stem

Cornee reparata cu celule stemTransplantul de cornee este una dintre cele mai moderne si mai eficiente metode de redare a vederii. Prin acest tip de interventie chirurgicala, corneea, afectata de unele traumatisme sau boli, este inlocuita cu un alt tip de tesut de acest fel, provenit de la un donator sau chiar de la pacient.

Cercetatorii de la Centrul de medicina regenerativa Stefano Ferrari din Modena (Italia) au redat vederea unui numar de peste 100 de persoane reconstituindu-le cornea pornind de la celule stem prelevate chiar din ochii pacientilor, informeaza Maxisciences .

Maseaua de minte, sursa de celule stem

Maseaua de minte, sursa de celule stemMaseaua de minte ar putea fi un element mai important decat v-ati inchipui, pentru ca, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori japonezi, maseaua de minte este o sursa pretioasa de celule stem.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, la fel ca in cazul celulelor extrase din embrioni, tesutul viu care exista in interiorul dintilor poate fi procesat de specialisti in asa fel incat sa fie divizat in celule stem cu actiune multipla, care au capacitatea de a forma diverse alte tipuri de celule. Spre deosebire insa de cazul celulelor embrionare, care sunt extrase din embrionii umani de doar cateva zile, generarea de celule din pulpa dentara este o procedura relativ neinvaziva si, mai mult, nu este inconjurata deloc de controverse.

Plamani artificiali "fabricati" in laborator

Plamani artificiali fabricati in laboratorCercetarile pentru "fabricarea" in laborator a tesutului pulmonar au inregistrat un nou succes. Un laborator american a anuntat ca a creat, in premiera mondiala, in organismul unor soareci, perechi de plamani.

Cercetatorii de la Universitatea Yale au prelevat tesut pulmonar de la soareci adulti din care au extras diversi compusi celulari.

Vlad salvat prin transplant de celule stem

Vlad salvat prin transplant de celule stemViata unui baietel care sufera de talasemie majora va putea fi salvata datorita celulelor stem recoltate de la sora lui. Oferta centrelor care fac astfel de recoltari in Romania e din ce in ce mai variata.

Un baietel de doar 5 ani din Calarasi, Vlad Andrei Decu, este primul copil care va beneficia de celulele stem recoltate in Romania. Donator pentru Vlad este chiar sora lui, Maria, care are doar un an si doua luni. Vlad sufera de talasemie majora, o boala de sange transmisa ereditar, iar in acest moment viata lui depinde de transfuzii de sange.

Extractie dentara dupa un atac cerebral

Extractie dentara dupa un atac cerebralOamenii de stiinta australieni au descoperit ca un singur dinte extras de la persoanele care au ramas cu sechele de pe urma unui atac cerebral ii poate ajuta sa se vindece.

Aproximativ 50% dintre persoanele care au trecut printr-un atac cerebral au nevoie de ajutor zi de zi chiar si cand mananca sau se imbraca, arata statisticile. Din fericire, exista o cale de a fi tratati, spun cercetatorii australieni citati de Daily Mail.

Centru de tratament cu celule stem in Romania

Centru de tratament cu celule stem in RomaniaGrupul indian Concorde a strans 50 de milioane de euro pentru a construi primul centru de cercetare si tratament prin celule stem din Romania, care va fi amplasat in localitatea Adunatii Copaceni, judetul Ilfov, si va fi administrat si operat de compania americana Healthcare of Today.

"Concorde Gruppe GmbH si Healthcare of Today anunta impreuna ca grupul Concorde a strans 50 de milioane de euro din fonduri proprii, de la investitori privati, de la comunitatea europeana si investitori institutionali, pentru a construi primul centru de cercetare si tratament prin celule stem din Romania", se arata intr-un comunicat al Healthcare of Today.