rndvcshRegistrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va putea accesa bazele de date internationale. Astfel, vor fi scurtati timpii de asteptare pana la identificarea donatorilor de celule stem. De asemenea, Registrul si laboratoarele de imunogenetica si histocompatibilitate din Romania vor putea obtine acreditarea din partea Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva (AMDM), respectiv din partea Federatiei Europene de Imunogenetica (FEI).

Toate acestea vor putea fi realizate dupa aprobarea unei Hotarari de Guvern, care prevede plata unor cotizatii si taxe anuale pentru interconectarea Registrului cu institutii similare internationale, document postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la sectiunea Transparenta decizionala.

Mai exact, Ministerul Sanatatii a creat cadrul legislativ in baza caruia Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate plati anual cotizatii si taxe, care vor fi aprobate anual prin hotarare a Guvernului si asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului.

Concret, Ministerul va plati suma de 6.520 euro, reprezentand urmatoarele taxe si contributii:

  • 640 euro - cotizatia de membru al Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva;
  • 1180 euro - cotizatia de membru al Europdonor (Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni), care va permite acces la baza de date internationala cu donatorii de celule stem hematopoietice;
  • 1200 euro - cotizatia de membru al Grupului European pentru Sange si Transplant de Maduva;
  • 750 euro - taxa privind acreditarea Laboratorului de imunogenetica si histocompatibilitate HLA a Institutului Fundeni;
  • 750 euro - taxa privind acreditarea Laboratorului de imunogenetica si histocompatibilitate HLA a Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof. C.T.Nicolau".

Registrul va intra in proces de calificare si acreditare de catre Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva. Pentru asta, se va plati in primul an, atunci cand se solicita inscrierea in procesul de calificare/acreditare, o taxa de 2.000 de euro. Ulterior, taxa anuala de inscriere va fi de 1.500 de euro.

  • HG si NF taxe celule stem
  • Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.,
  • Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

Discutiile privind acreditarea au inceput anul trecut

Procesul de consultare a fost initiat in septembrie 2011 si au fost consultati specialisti din cele trei centre de transplant medular din Romania, din clinici de hematologie si laboratoare HLA. Reprezentantii Ministerului sustin ca au fost alese organizatiile de profil din Romania care realizeaza activitati coordonate de Registru si pentru care exista reglementari la nivel european si standarde internationale.

Legea privind infiintarea, functionarea si finantarea Registrului a fost aprobata de catre Guvern in luna aprilie a anului trecut.

Sursa: PaginaMedicala

COMMENTS 

Postat la
%b %18, %2012
Postat de
cercel liliana
celule stem
diagnostic,para plegie flasca,afectiun e la T12,L1.cu dureri ingrozitoare,ac cident din 2007.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează