clonare-umana

Guvernul australian a dat prima licenta care permite oamenilor de stiinta sa creeze clone ale embrionilor umani, prin intermediul caruia se pot obtine celule stem embrionare.

Compania de fertilizare in-vitro Sydney IVF a obtinut aceasta licenta si are acces la 7.200 de embrioni umani pentru cercetare. Daca aceasta companie va avea succes, ar fi prima data, la nivel mondial, cand in cercetarile din domeniu ar fi raportate beneficii, conform declaratiilor reprezentantilor National Health and Medical Research Council (NHMRC) din Australia.

Cercetatorii din alte tari au produs celule stem considerate a fi similare cu celulele embrionare, folosind o varietate de tehnici, dar niciunii nu au reusit sa obtina celule stem embrionare prin clonarea embrionilor umani.

"Au primit licenta pentru clonare terapeutica", a declarat John Findlay, presedinte al comitetului de licentiere a NHMRC, adaugand ca Sydney IVF nu au licenta pentru a ajunge la faza fetala a cercetarilor.

Findlay a mai precizat ca cercetatorii vor incerca sa creeze celule stem de la pacienti care prezinta anormalitati sau pot crea linii de celule stem care sa fie compatibile cu pacientii de la care au fost prelevate.

Directorul Australians for Ethical Stem Cell Research, David van Gend, a criticat aceasta licentiere, sustinand ca noile tehnologii inceamna ca clonarea nu mai este necesara.

Sursa: Cotidianul.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.