celule-stem-fundeniInstitutul Clinic Fundeni inaugureaza prima banca de celule stem a unei unitati sanitare de stat, ce indeplineste in totalitate standardele europene care reglementeaza activitatea de procesare si conservare a celulelor vii. Banca de celule stem reprezinta un compartiment special, dedicat in totalitate procesarii si stocarii de celule stem hematopoietice, asigurand o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de preparare si validare a grefonului medular.

Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni asigura conditiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice, atat pentru pacientii carora li se efectueaza transplant medular la Institutul Clinic Fundeni, cat si pentru donatorii voluntari ale caror celule stem vor fi procesate in banca. Infiintarea acestei banci vine in contextul in care Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este in curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacientilor la celule de la donator neinrudit pentru transplant, atat din registrul national, cat si din registrele internationale interconectate la acesta.

Procesarea celulelor stem hematopoietice in conditii de banca reprezinta o conditie obligatorie pentru ca celulele recoltate in Romania sa poata fi trimise prin intermediul Registrului catre orice centru de transplant medular din strainatate, acolo unde pot salva o viata. Astfel, banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului National de Donatori Voluntari.

Important este si faptul ca Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni indeplineste toate criteriile pentru a deveni si prima banca publica de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce inseamna ca, in viitor, vom putea accesa si aceasta sursa de celule stem pentru a efectua proceduri de transplant.

Echipamentul de inalta performanta medicala si sistemul de asigurare a protectiei muncii pentru personalul care lucreaza in sala de stocare criogenica fac din Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni o unitate de elita din domeniul medical romanesc, ce poate fi oricand comparata cu una similara din strainatate.

Urmariti AICI un video de la evenimentul de lansare al primei banci de celule stem dintr-un spital de stat din Romania.

Sursa: eMedic

UPDATE

Bancile private de celule stem sprijina banca publica de celule stem din Fundeni

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) saluta aparitia primei banci de celule stem hematopoietice, infiintata la Institutul Clinic Fundeni la finele saptamanii trecute.

"Reprezinta un adevarat pas inainte pentru Romania infiintarea acestei banci de procesare a celulelor stem hematopoietice si ARBACS este fericita sa salute si sa sprijine acest demers. Suntem datori generatiilor viitoare sa le oferim un viitor sigur, lipsit de griji inutile. Medicina evolueaza mereu in favoarea noastra, noi ntrebuie doar sa o folosim in mod corect", a declarat dr. Tudor Panu, reprezentantul Cord Blood Center.

Conform dr. Dorin Pirciog (Biogenis), existenta acestei prime banci intr-un spital de stat ofera deja raspunsul la intrebarea pusa nu rareori in ultimii ani: "Are sens recoltarea de celule stem?"

"Iata ca aceste celule stem se regasesc si in preocuparile Ministerului Sanatatii, ceea ce subliniaza importanta acestei procedurii", a declarat dr. Pirciog.

Doctorul Bogdan Ivanescu, reprezentantul Stem Sure, sustine ca numarul tot mai mare de clinici si banci de celule stem, fie ele private sau de stat, asigura viitorul noilor generatii.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează