Banca de celule stem pluripotente induseIn Japonia se pun bazele unei banci de celule stem pluripotente induse (iPS) obtinute din pulpa dentara a maselelor de minte. Banca are scopul de a servi cercetarilor in domeniul medicinei regenerative.

Banca genetica va fi infiintata de o echipa de specialisti de la Universitatea din Gifu (centrul Japoniei), pe baza unui acord incheiat cu mai multe clinici de stomatologie, de la care vor proveni maselele, anunta EFE, potrivit agerpres.ro.

Celulele iPS sunt acele celule stem care au capacitatea de a genera orice tip de tesut uman. Kenichi Tezuka, coordonatorul cercetatorilor implicati in proiect, a identificat o noua metoda de obtinere a celulelor iPS, in colaborare cu Shinya Yamanaka, cel care a descoperit ca celulele adulte pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem. Oamenii de stiinta vor folosi pentru obtinerea celulelor iPS doar acele masele al caror material genetic se va dovedi compatibil din punct de vedere imunologic cu mari parti din populatia Japoniei. Vor fi create opt linii de iPS care sa poata fi acceptate de jumatate din populatia tarii. Ulterior, celulele vor fi predate, la cerere, unor universitati si centre stiintifice.

Oamenii de stiinta japonezi spera ca primele loturi de celule iPS sa fie livrate in acest an si sa fie folosite in tratarea unor probleme oculare, a unor leziuni ale maduvei coloanei vertebrale si a unor afectiuni cardiace grave.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează