Bancile de celule stem si sange ombilicalCord Blood Registry (Cbr), cu sediul in San Bruno California, furnizeaza servicii de prelucrare si stocare de celule stem prelevate din sangele existent in cordonul ombilical al nou nascutilor, pentru o utilizare potentiala in viitor de catre copil sau membri ai familiei. Costul este de 1.850 $ si o taxa anuala de 125 $ pentru fiecare an de stocare.

Cryobanks International, cu sediul in Alamonte Springs, Florida, ofera servicii similare. Taxa este de 1.299 $ pentru primul an si 120 $ pentru fiecare an de pastrare, cu discounturi pentru plati in avans.(taxe la nivelul anului 2006). Websitul Cbr afirma ca celulele stem sunt folosite pentru tratarea unor varietati de boli cancerigene si de sange, dar si existenta cercetarilor care arata posibilitatea folosirii in tratarea bolii Alzheimer, Parkinson, boli de inima.

Citam de pe site 'Pastrarea sangelui ombilical al copilului dvs. poate intr-o zi sa va ajute copilul, sau alti membri ai familiei in cazul in care va fi necesar'. Totusi Academia Americana de Pediatrie afirma ca nu exista dovezi puternice care sa recomande stocarea pe scara larga, rutiniera, in vederea unei utilizari ulterioare.

Iata ce s-a dat publicitatii:

Nu exista estimari privind posibilitatea aparitiei necesitatii ca copii sa foloseasca propiile celule stem. Estimarile variaza de la posibilitatea 1 la 1000 pana la 1 la 200.000.

Datorita acetui motiv si a altora este dificil sa se recomande parintilor stocarea sangelui in vederea unei posibile folosiri viitoare.

  • Stocarea este indicata daca exista in familie membri care ar putea folosi transplantul de celule stem, in cazul bolilor cum sunt leucemia sau hemoglobinopatie severa.
  • Posibilitatea aparitiei de complicatii daca recoltarea se face prea repede dupa nastere.

Alte studii au relevant ca persoane care au primit tratamente cu propriile celule stem sunt supuse riscului de a repeta acele boli. Stocarea de sange ombilical pare a avea o oarecare legitimitate, mai ales daca exista in familie membrii care pot folosi tratamentul ulterior, sau daca o cheltuiala de 3.000 de $ nu este o problema.

Deasemenea se recomanda donarea sangelui pentru banci publice de stocare.

Sursa: Stephen Barrett, M.D. The Shady Side of Embryonic Stem Cell Therapy

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează