Beneficiile celulelor stemUn eveniment inedit si revolutionar in lumea medicinei s-a petrecut duminica trecuta, in sudul Spaniei, la spitalul Virgen del Rocio din Sevilla, cand s-a nascut primul "bebelus-medicament", menit sa isi salveze fratele mai mare din "ghearele" unei boli foarte grave.

Nou-nascutul este rezultatul selectiei in-vitro a unui embrion "sanatos", care nu prezinta anomalia genetica de care sufera fratele lui, acum in varsta de sase ani. Embrionul a fost implantat in uterul mamei sale, care, la sfarsitul saptamanii trecute, i-a dat viata lui Javier, un bebelus cantarind 3,4 kilograme.

Sangele din cordonul ombilical care l-a legat de mama va fi prelevat, apoi injectat fratiorului mai mare, care sufera de o forma foarte grava a unei anemii genetice numita betatalasemie.

Medicii se asteapta ca celulele sanatoase ale micutului sa colonizeze maduva osoasa a fratelui bolnav, determinand-o sa produca si ea globule rosii sanatoase. Specialistii estimeaza ca transplantul, programat sa fie efectuat in urmatoarele 20 de zile, ar putea avea intre 70 si 90 la suta sanse de reusita. Nou-nascutul este rezultatul selectiei in-vitro a unui embrion "sanatos", care nu prezinta anomalia genetica de care sufera fratele lui, acum in varsta de sase ani. Embrionul a fost implantat in uterul mamei sale, care, la sfarsitul saptamanii trecute, i-a dat viata lui Javier, un bebelus cantarind 3,4 kilograme. Sangele din cordonul ombilical care l-a legat de mama va fi prelevat, apoi injectat fratiorului mai mare, care sufera de o forma foarte grava a unei anemii genetice numita betatalasemie.

Medicii se asteapta ca celulele sanatoase ale micutului sa colonizeze maduva osoasa a fratelui bolnav, determinand-o sa produca si ea globule rosii sanatoase. Specialistii estimeaza ca transplantul, programat sa fie efectuat in urmatoarele 20 de zile, ar putea avea intre 70 si 90 la suta sanse de reusita.

Sursa: Libertatea

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează