Oamenii de stiinta au reusit sa reproduca in laborator celulele care sunt cel mai usor afectate de Alzheimer. Acest lucru poate insemna, in viitor, recapatarea memoriei si a identitatii oamenilor ce sufera de aceasta boala cumplita, gratie transplanturilor acestor celule.
Cercetarorii au transformat celulele stem, originare din piele, in neuroni, confom The Telegraph.
La inceputul bolii Alzheimer, nu amintirea propriu-zisa este pierduta, ci capacitatea de a o rememora, odata cu moartea neuronilor responsabili cu acest lucru. Si cum exista un numar foarte mic de astfel de neuroni in creier, orice celula este nepretuita.
Reusind sa produca o cantitate nelimitata de asemenea celule, oamenii de stiinta spera sa inteleaga cum le pot proteja, testand diverse potentiale medicamente. Apoi, se poate continua cu transplant de neuroni, la persoanele la care boala este evoluata.
"Acum, ca stim cum sa creem aceste celule, le putem cerceta in voie si invata cum sa le protajam pentru a nu muri", spune dr. Jack Kessler, care a condus studiul Universitatii din Chicago.
Celulele stem sunt cu adevarat extraordinare, caci pot fi transformate in orice alt tip de celula a organismului uman. Dr. Kessler si dr. Christopher Bissonnette au facut 6 ani cercetari pana au reusit sa le transforme in neuroni. Iar, recent, echipa a demonstrat ca neuronii creati in laborator nu se deosebesc cu nimic de cei originali, dupa ce au fost transplantati unor soareci, dovedindu-se ca functioneaza normal.
Profesorul Clive Ballard, director al Societatii de Cercetare a Bolii Alzheimer, afirma ca "descoperirea reprezinta un pas important in gasirea unor tratamente pentru Alzheimer".
Sursa: The Thelegraph
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.