Oamenii de stiinta au prelevat celule ale pielii direct de la opt pacienti cu boli diferite si le-au transformat in celule stem.
Cu o rezerva saraca de celule stem prelevate direct de la pacienti, cercetatorii cred ca vor mai trece 10 ani pana la finalizarea unor terapii. Celulele susa au fost create dupa ce au fost luate biopsii de la oameni suferind de maladii precum Huntington sau distrofie musculara si vor fi folosite pentru a regenera partile afectate ale corpului si pentru intelegerea stadiilor timpurii ale bolilor genetice umane.
Procedura a fost catalogata drept una 'de un incredibil potential' de catre cercetatorul Willy Lensch, de la Harvard Medical School, si ar putea inlatura din problemele etice impuse de folosirea celulelor stem embrionare, informeaza BBC. Cu toate acestea, oamenii de stiinta recunosc ca inca se mai confrunta cu numeroase riscuri si ca mai sint de strabatut vreo 10 ani pina la finalizarea unor terapii.
Celulele stem pluripotente induse (IPS) sint celule stem adulte create sa actioneze la fel ca cele embrionare, avind capacitatea de a deveni orice celula a corpului uman. Important este ca oamenii de stiinta nu sint nevoiti sa distruga embrioni pentru a creea rezerve de asemenea celule, care pot trata boli de la diabet pina la Parkinson. 'Cautam caramida umana perfecta. Una care sa fie etica, flexibila si care sa nu fie respinsa de pacient, mai ales ca vine chiar de la pacient', spune dr. Chris Mason, de la Reteaua Nationala a Celulelor Stem din Marea Britanie.
In statul insular, cercetatorii din Nottingham folosesc acum IPS pentru a examina problemele cardiace. Prelevind celule ale pielii de la pacienti si redandu-le forma embrionara inainte de a le transforma in celule ale inimii, ei pot invata mai bine cum functioneaza bolile cardiace. Cu toate acestea, transplantarea celulelor mai are cale lunga in fata, intrucat cercetatorii nu au reusit sa furnizeze pana acum cantitati necesare. Totodata, orice terapie se impiedica de riscuri.
In momentul de fata, celulele stem trebuie modificate genetic pentru a fi activate, iar inserarea genelor poate fi periculoasa, pentru ca ele se pot transforma intr-unele cauzatoare de cancer. Cercetatorii spera insa ca peste cinci ani sa nu mai aiba nimic de-a face cu modificarea genetica.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta din Singapore au dezvoltat o strategie de a 'curata' celulele stem embrionare, generand anticorpi care le-au omorit cu succes pe cele reziduale, potrivit Reuters. Celulele susa se pot 'diferentia' in orice fel de celula sau tesut. Studiile au aratat insa ca unele dintre ele nu reusesc sa se diferentieze, devenind reziduale.
Cercetatorii au creat anticorpii dupa ce le-au injectat soarecilor celule stem embrionare umane, apoi au fost recoltati si adaugati unor celule susa proaspat diferentiate in laborator. 'Anticorpul a eliminat in 30 de minute doar celulele stem nediferentiate, lasandu-le neatinse pe cele diferentiate', a descris echipa de cercetatori. Dupa sase saptamini, ei au detectat tumori la soarecii care au primit celule stem netratate, in timp ce rozatoarele injectate cu amestecul continind anticorpi nu aveau urme de tumora nici la 20 de saptamani dupa tratament.
Sursa: Cotidianul.ro
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.