Cercetatorii chinezi au folosit celule stem pentru a reda capacitatea de a produce ovule unor ovare infertile de soareci. In timp ce spermatozoizii se produc continuu, numarul de ovule este fix de la nastere, dar oamenii de stiinta au reusit producerea de noi ovule.
Conform studiului publicat in Nature Cell Biology, celulele stem transplantate de la femele de soareci tineri au generat ovocite, femelele primitoare reusind sa se reproduca natural la imperecherile ulterioare. Noile succese vor duce la dezvoltarea medicinii regenerative si reproductive, in special tratarea infertilitatii la femei.
Scleroza multipla este o boala autoimuna in care sistemul imun al organismului ataca proprii neuroni, distrugandu-le teaca de mielina.
Au fost folosite celule stem obtinute din tesut adipos pentru autotransplant la 3 pacienti suferind de scleroza multipla, rezultatele fiind promitatoare. Primul pacient a avut imbunatatiri ale functiilor cognitive, iar spasticitatea din brate si picioare i-a scazut. Al doilea pacient a raportat imbunatatirea echilibrului si a coordonarii. La cateva saptamani dupa tratamentul pacientului al treilea, acesta a obtinut imbunatatirea impresionanta a echilibrului si a coordonarii.
Cercetatorii au descoperit o noua tehnica pentru convertirea celulelor adulte in celule stem pluripotente fara a utiliza manipularea genetica, crescand astfel siguranta. Metodele anterioare folosesc gene pentru a transfera factorii transcriptiei, crescand riscul pacientilor de a dezvolta patologii grave cum e cancerul. Metoda noua inlocuieste manipularea genetica si foloseste programarea chimica.
Celulele de la care se porneste sunt fibroblastii, acestia fiind reprogramati cu ajutorul proteinelor recombinante.
Sursa: ContraBoli
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.