Celule stem pentru maladia Lou GehrigCercetatorii de la Universitatea din Florida de Sud au descoperit ca transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical uman poate reprezenta o metoda de tratament pentru pacientii cu Scleroza Laterala Amiotrofica (ALS), cunoscuta si sub numele de boala lui Lou Gehrig.

Maladia Lou Gehrig este o boala progresiva, in cele mai multe cazuri fatala, cauzata de degenerarea neuronilor mortori. Aceasta maladie se caracterizeaza prin slabiciune musculara, atrofiere a muschilor intregului corp si insuficienta respiratorie la 3-5 ani dupa diagnosticare.

In timpul studiului, cercetatorii au transplantat celule stem din sangele din cordonul ombilical uman in corpul cobailor bolnavi de ALS.

Celulele au fost transplantate in trei doze diferite ca nivel de rezistenta - scazuta, moderata si mare - pentru a determina dozajul corect de de celule stem care ar putea intarzia simptomele de progresie a bolii si de a creste durata de viata a pacientilor.

Cercetatorii americani au constatat faptul ca doza cu nivel mediu de rezistenta s-a dovedit a fi cea mai eficienta in cresterea duratei de viata si reducerea progresiei bolii.

"Rezultatele noastre demonstreaza faptul ca o doza adecvata de celule stem din sangele din cordonul ombilical poate oferi un efect neuroprotector pentru neuronii motori prin implicarea activa a acestor celule in modularea raspunsului sistemului imunitar", a spus Svitlana Garbuzova-Davis, conducatorul studiilor de la Centre of Excellence for Aging and Brain Repair at USF.

Echipa de cercetare afirma ca modularea sistemului imunitar prin transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical uman ar putea avea un efect protector asupra neuronilor motori afectati de ASL.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca mecanismul care sta la baza efectului benefic al celulelor stem din sangele din cordonul ombilical uman in tratarea neironilor motori afectati de ASL are nevoie de mai mult testari.

Sursa: Medindia.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.