Celule susa utilizate pentru a recrea tiroidaCelule susa embrionare au fost utilizate in premiera, cu succes, pentru a recrea tiroida unui soarece, experiment care aduce noi perspective in ceea ce priveste utilizarea terapeutica a acestor celule pluripotente.

La Universitatea libera din Bruxelles (ULB), echipa cercetatorului Sabine Castagliola (de la Institutul de cercetari interdisciplinare in biologie umana si moleculara) a fost capabila "sa genereze prima tiroida in vitro", spune Francesco Antonica, unul dintre specialistii care au lucrat la acest proiect.

"Pentru a realiza acest lucru, am utilizat celule susa pluripotente si capacitatea lor de a se dezvolta in tipuri diferite de celule care compun un corp viu", a mai spus acesta.

{googleads}Dupa ce au testat mai multe tehnici, cercetatorii au pus la punct "procedura corecta" pentru a transforma aceste celule susa in "tesut tiroidian producator de hormoni", adica ceea ce face o tiroida in stare naturala, a explicat Antonica, potrivit Nature.

Faptul si mai interesant este ca tesutul a fost implantat cu succes unui soarece care nu avea tiroida. Transplantul a fost capabil sa produca hormoni tiroidieni, "o perioada indelungata, in mod eficace si regulat", iar soarecele chiar s-a vindecat de hipotiroidia de care suferea.

Cercetatorii spera sa poata creea o tiroida pornind de la celule susa care sa poata vindeca la om problemele hormonale provocate de proasta functionare a acestei glande situate la baza gatului.

Hormonii tiroidieni exercita o activitate stimulatoare foarte importanta pentru organism si sunt esentiali in cresterea si maturizarea scheletului si a sistemului nervos.

Sursa: Nature

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .