celulele-stem-donareCelulele stem sunt din ce in ce mai folosite in tratarea bolilor. Un raport parlamentar propune moduri de a extinde rezervele UE de celule stem si sange din cordonul ombilical printr-un sistem reglementat de donatii neremunerate.

Va prezentam mai multe detalii intr-un grafic informativ.

 

celulele-stem-importante

Donarea de celule stem trebuie sa fie voluntara, spune un raport parlamentar

Raportul parlamentar, intocmit de Marina Yannakoudakis (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit), spune ca donarea de celule stem trebuie sa fie voluntara si ca aceasta trebuie sa se deruleze intr-un mediu transparent, non-profit.

Celulele stem provin din sangele din cordonul ombilical. Exista din ce in ce mai multe dovezi ca acestea pot fi folosite cu succes in tratarea bolilor, inclusiv celor ale copilariei.

Raportul cere implementarea unor standarde comune pentru bancile publice si private pentru cresterea disponibilitatii esantioanelor de sange din cordonul ombilical.

Raportoarea Marina Yannakoudakis crede ca recentele reguli din SUA ce permit vanzarea celulelor stem prelevate din sangele din cordonul ombilical trebuie privite cu precautie.

Eurodeputatii cer statelor membre sa interzica stimulentele financiare pentru donatii si sa clarifice conditiile in care pot fi oferite compensatii financiare, cum ar fi rambursarea cheltuielilor de calatorie. Doar cateva state UE au in prezent principii directoare privind compensatiile sau stimulentele.

Rezolutia a fot adoptata cu 551 de voturi pentru, 15 impotriva si 81 de abtineri. De altfel, eurodeputatii recomanda statelor membre UE o mai buna cooperare in donatiile transfrontaliere.

Documentul evidentiaza valoarea acordurilor bilaterale care ajuta tarile sa acopere lipsurile generale de tesuturi sau celule si sa gaseasca un donator corespunzator cand nu reusesc sa faca acest lucru pe plan intern.

Totusi, noteaza documentul, pacientii pot avea beneficii suplimentare daca tarile din UE vor colabora mai indeaproape cu Eurocet, registrul european pentru tesuturi si celule.

Sursa: ParlamentulEuropean

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează