Retina creata din celule stemCel mai important element al ochiului care influenteaza vederea umana, retina, a fost reprodus in laborator cu ajutorul celulelor stem de origine animala. Acest proces duce la cresterea sperantei persoanelor nevazatoare si a celor care sufera de problemele vederii, in viitor existand posibiltatea ca un ochi intreg sa fie creat in laborator.

Retina este numele dat unui grup de celule ce inveleste interiorul ochiului uman. Razele de lumina care intra in ochi sunt centrate pe retina si produc o imagine ce este transmisa prin intermediul nervului optic la creier. Ochiul si creierul produc impreuna imaginile pe care le vedem. Bolile retinei pot duce la pierderea vederii, sau chiar la orbire, daca sunt lasate netratate.

Oamenii de stiinta japonezi au utilizat celule stem provenite de la soareci. Aceste celule imature au posibilitatea de a se transforma in mai multe tipuri de tesut organic. Celulele stem prelevate si-au schimbat forma, transformandu-se, in timp, intr-o retina artificiala. Acest proces a putut avea loc datorita combinatiei potrivite de substante nutritive.

Cercetatorii spera sa poata crea un numar nelimitat de celule pentru retina, sau retine artificiale in intregime, care pot fi folosite pentru transplant. De asemenea, ei apreciaza ca intr-o zi ar putea crea un ochi complet intr-o eprubeta.

O companie de biotehnologie din SUA a primit deja o licenta in vederea inceperii studiilor pentru un tratament cu celule stem dedicat nevazatorilor.

Retinita pigmentara si degenerescenta maculara legata de varsta (AMD) sunt cele mai frecvente cauze ale orbirii la batranete si implica, in mod normal, distrugerea treptata si ireversibila a celulelor retiniene.

Intr-un studiu japonez, culturile de celule stem s-au organizat spontan intr-o structura complexa ce seamana cu ochiul uman in curs de dezvoltare embrionara. Structura tridimensionala stratificata aminteste de structura ochiului uman. Oamenii de stiinta au fost surprinsi de organizarea celulelor, dar mai ales pentru faptul ca acestia nu au intervenit in mod special.

Profesorul James Bainbridge de la Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, declara ca "generatia retinei sintetice, formate din celule stem embrionare, reprezinta o descoperire imensa ce va fi luata drept reper pentru intelegerea bolilor oculare."

Barbara McLaughlan de la centrul de sprijinire a nevazatorilor, declara ca "intampina trecerea studiilor de laborator al celulelor stem de la animale, la efectuarea cercetarilor in randul oamenilor, toate acestea fiind esentiale in dezvoltarea tratamentelor sigure si eficiente."

Sursa: BBC News

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează