Celulele stem neuronale se regenereazaEste vorba despre un numar destul de consistent de celule, care se afla intr-o stare latenta, dar pot fi reactivate, de exemplu in urma activitatii fizice sau a unui atac de epilepsie.

Dupa nastere, creierul este supus unei progresive pierderi de neuroni, care continua pe intreg parcursul vietii: majoritatea celulelor sistemului nervos se formeaza inainte de nastere, iar dupa aceea, multi neroni "in exces" sunt supusi degenerarii. Cu toate acestea, exista anumite celule capabile sa se inmulteasca si la o varsta inaintata, cel putin in creierul soarecelui, dupa cum demonstreaza un studiu al cercetatorilor de la Institutul de Imunobiologie Max Planck din Freiburg, Germania.

Aceste celule se gasesc in mod deosebit in hipocamp, o regiune cerebrala cu rol crucial in procesele de invatare si memorie. In urma experimentelor, a reiesit ca celulele nou formate sunt integrate in retelele neuronale existente.

"La soarecii tineri, celulele se divizeaza de patru ori mai frecvent decat la animalele adulte. Totusi, numarul de celule la acestia din urma nu dispar cu varsta, ci sunt tinute de rezerva", a explicat Verdon Taylor, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.

Sursa: Cell Stem Cell

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează