Injectiile cu celule stem, care vor fi ghidate prin organism cu ajutorul unor bratari magnetice, vor putea sa repare oasele fracturate, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii britanici de la Keele University, informeaza dailymail.co.uk.
Dupa ce au ajuns in zona afectata de maladiile osoase sau la locul fracturii, celulele stem se transforma si devin cartilagii sau tesuturi osoase noi. "Scopul nostru final este sa putem repara cartilagiile afectate si oasele fracturate", a declarat Alicia El Haj, profesor la Keele University din Marea Britanie.
Aceasta tehnica noua le va permite medicilor sa foloseasca, in viitor, o simpla injectie cu celule stem pentru a trata fracturile osoase.
Cercetatorii britanici au obtinut tesut nou de maduva osoasa in testele efectuate pe soareci si, in prezent, incearca sa repare zonele osoase fracturate, intr-un nou studiu efectuat pe capre. "Speram sa putem desfasura teste clinice de amploare pe oameni in urmatorii cinci ani", a explicat Alicia El Haj.
Noul tratament revolutionar se bazeaza pe celule stem - celule speciale din organism care au capacitatea sa se transforme in orice tip de celule - care sunt extrase, in prealabil, din maduva osoasa a pacientului.
Aceste celule sunt implantate, dupa extragere, cu particule magnetice, iar apoi sunt injectate in organism. Un magnet, in forma de bratara, este folosit pentru a le ghida prin organism spre zona afectata. Campul magnetic serveste totodata ca declansator pentru celulele stem, care incep sa se transforme in tesut osos si in cartilagii noi.
Acest tratament poate fi folosit pentru orice tip de fractura si reprezinta o solutie alternativa la clasicele interventii chirurgicale prin care se fixeaza tije metalice. De asemenea, va folosi si la tratarea pacientilor afectati de osteoporoza.
In plus, pacientii vor putea sa beneficieze de aceste injectii in orice spital, evitandu-se astfel costurile ridicate de spitalizare, cauzate de o eventuala interventie chirurgicala.
"E cu adevarat ieftin. Nu implica medicamente scumpe. Particulele magnetice sunt ieftine. Este o idee extraordinara", a explicat Alicia El Haj.
O alta echipa de medici britanici au folosit cu succes terapia bazata pe celulele stem pentru tratarea pacientilor suferind de diverse afectiuni ale soldului. Tehnica medicilor de la Southampton University combina propriile celule stem ale pacientului cu celulele extrase din mauva osoasa a donatorului pentru a trata oasele fracturate, care, altfel, ar fi avut nevoie sa fie fixate prin tije si suruburi metalice.
Desi au fost tratati doar patru pacienti pana in prezent prin aceasta metoda, oamenii de stiinta considera ca noul procedeu reprezinta un pas important facut inainte pentru descoperirea unui tratament eficient, ieftin si nedureros de vindecare a fracturilor si a maladiilor osoase.
Sursa: Mediafax.ro