O fetita de 12 ani din SUA, diagnosticata cu boala celiaca, a fost supusa unui transplant alogenic de celule stem din sangele din cordonul ombilical, transplant facut in urma unui diagnostic de leucemie acuta mieloida. Dupa transplant, fetitei i-au fost administrate 4 doze de metotrexat si ciclosporina pentru a preveni orice fel de reactie a grefei contra gazdei.
La trei luni de la efectuarea transplantului s-a observat ca pacienta a putut tolera o dieta obisnuit, cu gluten, desi aceasta avea un istoric de boala celiaca de la varsta de 2 ani. In urma trecerii la o dieta normala, pacienta nu a prezentat nici unul dintre simptomele bolii celiace: dureri abdominale, greata, varsaturi sau diaree.
Evaluarile facute la 5 luni si la 3,5 ani de la efectuarea transplantului cu celule stem din sangele din cordonul ombilical nu au evidentiat prezenta bolii celiace. Pacienta tolereaza in continuare o dieta normala si a renuntat la tratamentul imunosupresor.
Dr. Ronald M. Kline de la Comprehensive Cancer Centers of Nevada din Las Vegas a prezentat cazul acestei fetite si a declarat urmatoarele: “Cu toate ca in acest moment nu sustinem transplantul alogenic cu celule stem hematopoietice ca fiind tratamentul definitiv al bolii celiace […] utilizarea transplantului de celule stem ar putea intr-o zi determina ca aceasta metoda sa devina o alternativa acceptabila a dietei pe viata fara gluten”
Sursa: Pediatrics.aappublications.org
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.