Celulele stem, secretul cresterii firelor de parDupa 20 de ani de cercetare, laboratoarele Vichy au descoperit secretul cresterii firelor de par: celulele stem, care au capacitatea de a se diviza si reproduce, asigurand astfel reinnoirea oricarui tip de tesut in care sunt localizate. Prin urmare, celulele stem sunt direct implicate in "trezirea" bulbilor latenti pentru crearea noilor fire de par.

Importanta celulelor stem

Importanta celulelor stemCelulele stem sunt responsabile pentru regenerarea parului. Datorita acestor celule, parul care cade este inlocuit cu par nou. La nivelul firului de par, celulele stem sunt localizate in 2 rezervoare, insa aceste 2 rezervoare nu sunt identice. Rezervorul inferior are o particularitate: este localizat intr-un mediu cu un continut scazut de oxigen (mediu hipoxic), care permite mentinerea functionalitatii celulelor stem si, mai exact, capacitatea acestora de a raspunde la semnalele externe pentru a da nastere unui nou fir de par. Astfel, favorizarea bunei functionari a celulelor stem constituie un mijloc de combatere a pierderii densitatii capilare.

Ciclul de viata al firului de par

Parul trece de la o stare activa la o stare de repaus. Fiecare folicul este independent si datorita acestui lucru nu ne confruntam cu o cadere a tuturor firelor de par in acelasi timp. Ciclul de viata al firului de par cuprinde mai multe etape:

  • etapa de crestere (etapa anagena) - etapa activa pe parcursul careia parul creste cu 0,3 mm pe zi.
  • etapa de regresie (etapa catagena) - productia de par este intrerupta, iar foliculul se retrage spre suprafata scalpului petru o perioada intre 2 si 3 saptamani.
  • etapa de repaus (etapa telogena) - dureaza 3 luni, iar firul de par este expulzat
  • etapa de latenta - bulbul este golit, devine inactiv fara a mai exista o sinteza sau multiplicare a celulelor. Aceasta etapa poate dura de la 2 pana la mai mult de 12 luni, inainte ca bulbul pilos sa se trezeasca si sa produca noi fire de par.
  • etapa de regenerare (etapa neogena) - activitatea celulelor stem conduce la regenerarea unui nou folicul. Aceasta marcheaza inceperea unei noi etape de crestere.

Ciclul de viata al firului de par

Alopecia - pierderea partiala sau totala a parului

In cazul alopeciei, etapa de latenta este progresiv mai lunga, iar etapa de crestere devine mai scurta - parul este mai rar, iar scalpul devine vizibil.

O podoaba capilara normala contine 90-95% fire de par in etapa de crestere si doar 5-10% bulbi in etapa de repaus. Se estimeaza ca numarul de fire de par care cad in mod natural este in medie de 50-100 pentru o densitate medie de 250 de fire de par per cm². In consecinta, parul isi pastreaza permanent densitatea. Orice depaseste aceasta medie este un indicator al alopeciei.

Proportia bulbilor in faza latenta poate varia in functie de sex, varsta, zona a scalpului, starea de sanatate si predispozitia genetica a fiecarei persoane. In plus, anotimpurile joaca un rol important: mai multi foliculi pilosi intra in etapa de repaus in timpul primaverii si verii, conducand la o cadere a parului mai semnificativa in timpul toamnei decât in restul anului.

La barbati, parul din zona tamplelor si din crestetul capului cade, iar la femei podoaba capilara isi pierde din densitate si scalpul devine vizibil. La acest stadiu, prioritatea consta in regenerarea parului, iar pentru aceasta trebuie actionat asupra mediului de celule stem.

alopecie-barbati-580

alopecie-femeie-580

Solutie: Stemoxidina®

Stemoxidina® este o molecula brevetata, creata special pentru a simula mediul optim pentru ca celulele stem sa functioneze corect si, deci, sa declanseze un nou ciclu de viata al firului de par. Un studiu realizat in spital de Dr. Reygagne (Saint-Louis Hospital, Paris) a indicat faptul ca Stemoxidina® este capabila sa simuleze efectele mediului hipoxic, necesare pentru a asigura buna functionare a celulelor stem. Studiul, realizat prin comparatie cu placebo, a implicat 101 de pacienti cu probleme de alopecie.

Dupa trei luni de tratament, s-a observat o crestere de 4% a densitatii capilare in cazul utilizatorilor Stemoxidinei in comparatie cu persoanele tratate cu placebo. Astfel, s-a constatat ca bulbii aflati in stare latenta au fost treziti si s-a obtinut, in medie, o crestere de 1700 de fire de par noi.

Sursa: life.hotnews.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează