Celulele stem vindeca anemia aplasticaTitus Chang, primul copil al unei familii tinere, a fost diagnosticat cu anemie aplastica la varsta de numai 18 luni. Imediat dupa stabilirea diagnosticului a fost supus unui tratament medicamentos in vederea sustinerii sistemului sau imunitar, care era puternic afectat de boala. Nasterea celui de-al doilea copil al familiei , a adus o raza de speranta pentru Titus si parintii sai.

Exista sansa unica a obtinerii extrem de facile a unei grefe de celulele stem hematopoietice din sangele placentar recoltat la nasterea celui de-al doilea copil. Grefa de celule stem hematopoietice reprezenta singura sansa de vindecare a lui Titus.

Medicatia sub care se afla pana in acel moment, putea doar sa limiteze efectele bolii, fiind un tratament suportiv, dar nu sa o vindece. Prin urmare, parintii au decis sa recolteze sangele placentar, sperand ca intre cei doi frati sa existe compatibilitate imunologica, singura conditie de care depindea efectuarea transplantului. Grefa de sange placentar recoltata a fost depozitata in registrul unei banci private, in asteptarea rezultatelor analizelor imunologice de compatibilitate intre frati.

Rezultatul analizelor au confirmat existenta compatibilitatii imunologice si prin urmare, posibilitatea utilizarii celulelor stem hematopoietice ca grefa pentru transplant. Imediat, Titus a fost supus unei etape pregatitoare pre-transplant. In cadrul acesteia a urmat mai multe sedinte de chimioterapie, absolut necesare inaintea efectuarii transplantului alogen inrudit de celule stem. Ulterior s-a efectuat transplantul propriu - zis de celule stem hematopoietice. La un an posttransplant, concluzia medicilor a fost clar pronun?ata: Titus Chang era complet vindecat.

Anemia aplastica este o afectiune grava congenitala sau dobandita, in care sunt afectate celulele stem hematopoietice din maduva osoasa. Aceasta are ca si consecinte reducerea marcata a numarului de celule din sange, cu aparitia anemiei severe, a cresterii marcate a predispozitiei la infectii si a tendintei la sangerari.

Sursa: CordBloodCenter.ro

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează