Celulele stem vindeca orbireaUn tratament pe baza de celule stem, brevetat de o echipa de medici din Newcastle, a avut ca rezultat redobandirea vederii pentru opt pacienti care orbisera la unul dintre ochi. "Acest tratament mi-a schimbat viata", a declarat unul dintre pacienti, Russell Turnbull, care si-a pierdut vederea cu ochiul drept in urma unei incaierari in urma cu 15 ani, informeaza publicatia Financial Times.

Noul tratament dezvoltat de North East England Stem Cell Institute implica realizarea unei mici biopsii a corneii ochiului sanatos al pacientului si apoi multiplicarea celulelor stem extrase intr-o cultura de laborator. Apoi celulele mature sunt transplantate ochiului afectat, restaurand corneea distrusa.

"Acest tratament mi-a imbunatatit vederea la ochiul drept de la 10% la 90%, si mai mult decat atat, mi-a disparut si durerea si sensibilitatea la lumina la acest ochi", a mai declarat Russell Turnbull, 38 de ani. Potrivit specialistilor, tratamentul poate ajuta si miile de oameni care sufera din cauza cecitatii partiale sau totale provocata de diferite maladii sau accidente suferite la nivelul corneii.

Sajjad Ahmad, omul de stiinta care a coordonat studiul care a dus la obtinerea acestui nou tratament, sustine ca succesul acestui tratament este bazat pe faptul ca sunt folosite propriile celule stem ale pacientului pentru vindecarea sa. Insa acest tratament este dependent de existenta unui ochi sanatos de la care sa fie extrase celulele stem si poate trata doar cecitatea provocata de afectiuni ale corneii, neavand nici un rezultat in cazul cecitatii provocata, spre exemplu, de probleme ale retinei, asa cum ar fi degenerarea maculara.

Sursa: RomaniaLibera

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează