Dr Andras Nagy, de la spitalul Mount Sinai, din Toronto, Canada, a descoperit o noua metoda pentru crearea de celule susa fara sa se porneasca de la embrioni umani (o metoda foarte controversata, din considerente religioase si etice). “Materia prima” folosita de noua metoda o constituie celule din pielea umana.
Daca descoperirea se va ridica la inaltimea asteptarilor, vor creste mult sansele ca oamenii de stiinta sa gaseasca modalitati de vindecare a unor afectiuni grave, cum ar fi cele ale maduvei spinarii, degenerescentamaculara oculara, diabetul si maladia Parkinson - pentru a nu da decat cateva exemple. Studiul semnat de Dr. Nagy a fost publicat on-line de revista Nature, la 1 martie.
"Speram ca aceste celule susa vor sta la baza unor tratamente pentru numeroase maladii considerate in prezent incurabile. (...) Noua metoda de generare a celulelor susa nu necesita, ca un prim pas, folosirea embrionilor si va putea fi folosita pentru generarea de astfel de celule pornind de la numeroase tesuturi umane adulte, de exemplu de la celule din pielea pacientului insusi" - a declarat Dr. Andras Nagy, cercetator senior la Institutul Samuel Lunenfeld, de pe langa spitalul Mount Sinai si cercetator la Centrul McEwen pentru Medicina Regenerativa.
Dr. Nagy a descoperit o noua metoda de creare a celulelor pluripotente (celule care se pot transforma in majoritatea celorlalte tipuri de celula) fara a afecta in vreun fel genele sanatoase. Metoda sa recurge la o noua procedura de impachetare (wrapping), prin care se izoleaza genele specifice necesare pentru reprogramarea celulelor de asa maniera incat sa devina celule susa. Metoda existenta de creare de celule-susa din celule ale pielii umane, descoperita in 2007 in Statele Unite si in Japonia, necesita utilizarea unor virusi drept purtatori ai genelor dorite – insa exista pericolul ca virusii sa deterioreze ADN-ul. Metoda Doctorului Nagy nu necesita virusi, marcand un mare pas inainte pe calea spre terapii sigure si personalizate in medicina umana.
Cercetarile care au dus la acest rezultat au fost finantate de Canadian Stem Cell Network si de o fundatie americana care sprijina cercetarile in domeniul diabetului juvenil.
O contributie esentiala la succesul cercetatorului canadian a adus laboratorul condus de Dr. Keisuke Kaji, de la Centrul de Medicina Regenerativa al Universitatii Edinburgh, din Scotia. Comunicarea semnata de Dr. Kaji a fost publicata de-altfel in acelasi numar al revistei Natrure. Potrivit comunicatului de presa de la Institutul Lunenfeld, cele doua comunicari sunt "complementare". De-altfel, BBC-ul vorbeste despre "o echipa britanico-canadiana".
Cercetatorii din Scotia sunt mai precauti decat cei canadieni in estimarea importantei noilor rezultate, pe care le califica drept "semnificative", dar atrag atentia ca este prea devreme pentru concluzii definitive.
Profesorul Sir Ian Wilmut, creatorul oitei clonate Dolly si directorul centrului din Edinburgh unde lucreaza Dr. Kaji, atrage atentia ca va mai trece o vreme pana cand celulele susa obtinute din piele prin noua metoda vor putea fi folosite pe pacienti: "Mai intai, trebuie sa existe o metoda de generare, din aceste celule, a tipurilor de celule dorite".
In orice caz, avem de-a face cu un succes (sau doua succese!), pentru ca devine posibila renuntarea la controversata metoda de recoltare a "celulelor minune" din embrioni, despre care religia spune ca sunt deja dotate cu suflet.
Sursa: RomaniaLibera
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.