Transplantul de celule susa embrionare umane ar putea reprezenta, in viitor, o metoda de restaurare a capacitatilor cognitive afectate de radioterapie, asa cum lasa sa se inteleaga experimentele realizate pe cobai, se arata intr-un studiu publicat in Analele Academiei Nationale Americane de Stiinte (PNAS).
Oamenii de stiinta au observat ca animalele carora li s-au transplantat celule susa embrionare umane si-au regasit capacitatile de invatare si memorare, care au revenit la nivelul normal, la patru luni dupa ce au fost supuse radioterapiei.
Comparativ, cobaii care au fost supusi aceluiasi tratament de iradiere, dar carora nu li s-a facut transplant cu celule susa embrionare umane si-au pierdut permanent peste 50% din functiile cognitive. "Rezultatele studiului nostru reprezinta prima dovada ca astfel de celule susa pot restaura tesuturile cerebrale afectate de radiatiile radioterapiei", a afirmat Charles Limoli, profesor de medicina la Universitatea California din Irvine si principalul autor al studiului, citat de AFP. Radioterapia folosita pentru tratarea tumorilor de pe creier este limitata de gradul de toleranta al tesuturilor care se afla in apropierea acestora. De aceea, pacientii care sunt supusi acestui tratament sufera de o diminuare a capacitatilor lor de invatare si de memorare, care le poate afecta calitatea vietii.
In acelasi studiu se mai precizeaza ca celulele susa embrionare umane au fost transplantate la cobaii care au fost supusi unei radioterapii. Celulele susa au migrat catre o zona a creierului cunoscuta pentru faptul ca favorizeaza cresterea celulelor cerebrale.
Cercetatorii care au realizat studiul incearca acum sa determine cu exactitate care este mecanismul ce a permis ameliorarea creierului iradiat. Ei avanseaza in acest sens doua ipoteze: celulele susa s-ar putea integra in tesuturile sanatoase pentru a le favoriza acestora dezvoltarea sau ar putea contribui la repararea si mentinerea celulelor cerebrale existente.
"Studiile viitoare ar putea permite ca, intr-o zi, celulele susa embrionare sa fie utilizate pentru controlarea, chiar eliminarea unei varietati de efecte secundare ce rezulta din radioterapii", a preconizat Limoli.
Sursa: Csid
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.