Cornee reparata cu celule stemTransplantul de cornee este una dintre cele mai moderne si mai eficiente metode de redare a vederii. Prin acest tip de interventie chirurgicala, corneea, afectata de unele traumatisme sau boli, este inlocuita cu un alt tip de tesut de acest fel, provenit de la un donator sau chiar de la pacient.

Cercetatorii de la Centrul de medicina regenerativa Stefano Ferrari din Modena (Italia) au redat vederea unui numar de peste 100 de persoane reconstituindu-le cornea pornind de la celule stem prelevate chiar din ochii pacientilor, informeaza Maxisciences .

Avantajele acestei tehnici sunt perenitatea de 10 ani a rezultatului si lipsa oricarui risc de respingere, pacientul fiind donatorul materialului de "reparare".

Este suficienta prelevarea unui milimetru patrat de tesut din membrana care inconjoara irisul si cultivarea celulelor in laborator, acestea fiind apoi grefate pe cornee, unde zonele deteriorate se regenereaza in mod cvasi-natural.

Studiul a fost facut pe 112 voluntari – unui din ei cu ambii ochi afectati – tratati intre 1998 si 2007 cu o rata de success complet de 76,6%.

Sursa: Fabrica de bani

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează