Din circa 200.000 de nasteri anuale in Romania, in jur de 8.000 de parinti recolteaza celule stem, iar in doi ani se asteapta ca numarul lor sa creasca. Prima recoltare de celule s-a facut, la noi, in 2006, iar acum deja exista zece banci; majoritatea, insa, stocheaza probele in strainatate.
In cartierul Pipera din Capitala s-a deschis o banca de celule stem, care pana acum trimitea probele la pastrare in Polonia. Trei omuleti, albi din cap pana in picioare, forfotesc incoace si incolo, inchisi intr-un fel de acvariu mai mare. Fiecare tine cate o punguta de sange in mana - unul o pune la eprubeta, altul tocmai taie cu foarfeca furtunasul altei pungi.
Poarta manusi subtiri din latex, un fel de gluga pe cap si masca pe jumatate din fata. Nu li se mai vad decat ochii. Aerul din "acvariu" e steril, tratat cu radiatie UV si nu trebuie contaminat nici macar cu propria respiratie. Ne uitam prin peretii de sticla si parca am fi la cinematograf: omuletii cantaresc, numara si taie cu clestii fara sa ne arunce o privire; intreaga lume s-a concentrat in cei 20 de mililitri de sange din punga de alaturi. Nu-si permit nicio eroare; ce fac ei acolo ar putea salva intr-o zi viata unui om. "Acvariul" este inima bancii de celule stem din Pipera, Bucuresti, inaugurata acum o luna, cu un milion de euro.
"Nu pastram tot sangele recoltat la nastere, ci doar concentrat de celule stem"
"Ceea ce tocmai ati vazut este camera sterila unde se proceseaza probele de celule stem, abia sosite de la maternitate. Imediat dupa nastere au fost extrase din cordonul ombilical al copilului. Acelea sunt probe de la copii nascuti acum cateva ore. Procesarea este un fel de pregatire pentru criogenare si dureaza cateva ore pentru o singura proba", ne explica biochimistul Raluca Nica, sefa laboratorului. Din septembrie si pana acum au strans cateva sute de pungute. Dar ce inseamna procesarea? "Noi nu pastram in banca tot sangele recoltat la nastere, ci numai concentrat de celule stem. Restul, inlaturam prin sedimentare si centrifugare, caci nu va fi folositor in cazul unui transplant. Ideea este sa recuperam cat mai multe celule stem din sangele recoltat", ne explica Cristian Lacraru, purtatorul de cuvant al bancii de celule stem.
Dupa procesare, pungutele se baga la preinghetare, intr-un fel de congelator - computer. "Pentru ca probele sa nu se distruga, puse direct la criogenat la minus 190 de grade, mai intai se congeleaza aici, treptat, in 70 de minute. Abia apoi merg in tancuri, la criogenarea finala", mai zice Raluca Nica. Si pot sa stea acolo zeci si zeci de ani - daca clientul nu-si va retrage punguta pentru vreo boala, nu se va dezgheta deloc. Daca o dezgheti degeaba, pe urma n-o mai poti folosi niciodata.
Celulele stem se pastreaza in azot lichid la minus 190 de grade
"Camara" bancii - permanent 25 de grade, musai 65% umiditate. Aici se pastreaza pungutele cu celule stem, inghetate in azot lichid, la minus 190 de grade, in tancuri uriase din inox, fiecare cantarind peste 700 de kilograme. Poti sa simti fiori cand intri in camera asta, gandindu-te ca la un metru de tine, pe fundul tancurilor, zac, bine randuite, pungutele bebelusilor. Copiii Ianis, Vladimir si Alexia poate nu se vor intalni niciodata in lumea de afara, dar aici, inauntru, in haul tancului, vor imparti ani la rand acelasi azot. Cam cinci milimetri de azot lichid consuma zilnic un tanc, de aceea sunt alimentate periodic. Dar daca, doamne fereste, vine un cutremur mare? Cristian Lacraru zambeste; asta il intreaba si clientii. "Poate sa se darame intreaga cladire, tancurile vor ramane intacte, sunt facute asa, special."
Biochimista Raluca Nica umbla la tancuri - urcata pe o scarita, isi pune niste ochelari ca aceia de schi, niste manusi groase, albastre, lungi pana la cot. Asta, sa nu o atace azotul, cand va desface capacul tancului. Il deschide si din tanc iese azotul ca un fel de abur rece. Nu are voie sa tina deschis mai mult de trei minute, atat cat mai baga inauntru noile probe. Altfel, devine periculos si pentru ea. "Doar introducem mana in tancuri, cand avem treaba; altfel, nu e nimeni nebun sa bage capul inauntru", spune Nica.
Unii parinti se tem ca nu cumva copiii lor sa fie clonati
Cand vin la banca, parintii sunt toti infricosati: daca cineva le va clona copilul? Daca banca va da faliment? Daca peste 50 de ani proba nu va mai fi buna? Despre asta nu se stie nimic, caci cea mai veche proba din lume are 20 de ani. "O clienta ne-a intrebat: daca soacra are o problema de sanatate si sotul vrea sa ii doneze proba, iar ea nu vrea, pentru a o pastra pentru copil, ce se va intampla? Sau, altcineva a intrebat cum se procedeaza in caz de divort, daca un parinte vrea sa foloseasca proba, iar altul nu. In ambele cazuri, raspunsul este ca, potrivit contractului, titularul de drept al probei este tutorele legal al copilului, pana la 18 ani. Iar el poate face ce doreste cu proba, sa o scoata din banca pentru a o dona ori sa o lase mai departe aici", explica purtatorul de cuvant.
Cat costa si cum se procedeaza
Parintele care vrea sa recolteze celule stem plateste dupa semnarea contractului, 3.590 de lei (setul de recoltare si recoltarea in sine, transportul, prelucrarea si criogenarea), plus 190 de lei anual. Sau 290 de lei, daca alege ca proba sa fie tinuta in doua recipiente separate, sa o poata folosi de doua ori. Se intampla astfel: cand mama e in travaliu suna la banca, la un numar non-stop, iar banca va trimite un curier la spitalul unde va naste. Ia setul cu ea la spital, atenta sa nu-l uite acasa, cum deja i s-a intamplat cuiva. Imediat dupa nastere doctorul face recoltarea (dureaza de la cateva secunde pana la trei minute) si i-o da curierului din sala de asteptare. Acesta soseste rapid la banca, in oricare zona a tarii s-ar afla. Au venit chiar si din Maramures. In 48 de ore proba trebuie neaparat pusa la congelat.
Sursa: ZF
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.