Diabetul tratat cu celule stem

Tratamente promitatoare cu celule stem contra diabetului zaharat - Tip 1

Profesorul Julio Voltarelli de la Universitatea Sao Paulo Brazilia si profesorul Richard Burt de la Universitatea Northwerterm din Chicago – SUA au efectuat un studiu clinic pe 14 pacienti.

Tratamentul administrat intravenos a fost urmat de transplantul cu celule stem prelevate din sangle periferic si cultivate in laborator. Celulele stem au ca scop mentinerea functiei celulelor beta din pancreas, producatoarele de insulina.

Din pacientii diagnosticati cu diabet de tipul 1, recent:

  • unul nu a mai avut nevoie de insulina 35 de luni;
  • 4 nu au avut nevoie de insulina 21 de luni;
  • 7 nu au avut nevoie de tratament timp de 6 luni
  • restul nu au avut nevoie de insulina timp de 1-5 luni

Rezultate incurajatoare dar sunt necesare studii biologice pentru a confirma cum actioneaza acest tratament.

Exista doua tipuri de celule stem: embrionare si adulte. Celulele stem apar inca de la formarea embrionului uman, insa momentul optim pentru recoltare este la nastere, din cordonul ombilical.

Celulele stem sunt pluripotente adica au capacitatea de a se transforma in orice celula, tesut sau organ. Prin diviziune ele pot da nastere oricarui tip de celula din cele 220 existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinoi si se pot autoreproduce. Potrivit Cord Blood Donor Foundation (Statele Unite ale Americii) mai mult de 70 de afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

Potrivit dr. Mc.Gurkin, englezul care l-a convins pe Papa Benedict al XVI-lea sa sustina public recoltarea de celule stem, a anuntat ca echipa sa a ajuns la performanta de a creea in laborator tesut pancreatic, ficat, tesut osos, si tesut neuronal. Acestea nu au fost inca transplantate dar pot fi folosite cu succes la experimentarea unor noi medicamente. Celulele stem nu salveaza numai persoana de la care au fost recoltate ci si rudele de gradul I ale acestuia datorita compatibilitatii.

Celulele stem adulte se gasesc in inima, creier, oase, plamini, maduva osoasa, tesut adipos, sange. Initial se credea ca sunt mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca dau nastere doar la tesuturi de tipul celor din care provin, dar descoperirile ulterioare au demonstrate ca pot da nastere si la alte tipuri de tesuturi. Celulele stem adulte sunt mai greu de extras si de produs decat cele embrionare. Celulele stem adulte sunt celule primordiale care pot fi preparate atat din maduva osoasa cat si din sangle periferic sau alte tesuturi. Infuzate in diverse organe se transforma in celule adulte ale organului respective si preia functiile deficitare ale acestuia. Un beneficiu al acestui tip de transplant ar fi ca ,fiind propriile celule nu ar fi nevoit sa urmeze un tratament post transplant.

Sursa: Lifeline

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.