Dintii stimulati sa se autorepareIn cativa ani, dintii afectati de carii vor putea fi stimulati sa se autorepare sau sa creasca din nou, asa cum reiese din cercetarile oamenilor de stiinta francezi.

Reactivand la nivel local celule stem existente, cercetatorii au obtinut autorepararea dintilor, deocamdata, la soareci.

Dintii deteriorati, cariati sau curatati deja de stomalog, nu vor mai avea nevoie de plombe, incrustatii sau coroane, pentru ca va fi la indemana cea mai buna dintre reparatii: autoreparatia. Tehnica se refera la "trezirea" celulelor stem continute de dinte, mai exact, in pulpa dintelui, partea sa interna, unde se gasesc nervii si vasele sanguine.

Celulele stem ale dintelui raman inactive dupa nastere, dar raman prezente acolo pana la sfarsitul vietii. In tot acest interval, ele nu sunt capabile sa vindece o leziune sau sa repare un dinte stricat. Celulele stem ale dintelui nu intra in actiune decat in cursul dezvoltarii embrionare pentru a "fabrica" dentina si pulpa dintelui.

Interventia cercetatorilor asupra dintelui soarecelui a durat 5 minute. Acestuia i-a fost distrus o mare parte din dentina si din pulpa dentara iar apoi i-a fost inoculata chiar in cavitatea din dintele stricat o microbila acoperita cu molecule capabile sa activeze aceste celule stem, ce pot da nastere la alte celule.

Moleculei de peptida A-4 ii sunt suficiente 30 de minute dupa ce ajunge in organism pentru a declansa deja primele reactii ale celulelor stem.

In cele din urma, dupa maximum 90 de zile, pulpa si dentina dintelui se refac. Singurul care nu se poate reface cu ajutorul celulelor stem este smaltul dintilor, motiv pentru care dentina si pulpa ce cresc din nou trebuie acoperite cu un strat de protectie.

Michel Goldberg, unul dintre cercetatori si profesor la Facultatea de stomatologie din Paris, este convins ca, in patru sau cinci ani, "autorepararea" dintilor va putea fi aplicata pe scara larga oamenilor.

Sursa: Gandul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează