Eficienta celulelor stem recoltate la nastereCat de utile sunt celulele stem recoltate la nastere?

Acestea pot folosi in tratarea bolilor de sange, cum sunt leucemiile sau anemiile, dar pe viitor ele ar putea reface muschiul inimii.

Ana Sava, Felicia Munteanu si Miruna Mihailescu sunt trei tinere mamici care au apelat la serviciile unor banci de celule stem, in ideea de a-si apara copiii de boli grave care i-ar putea afecta in viitor. Doar Ana si Miruna au reusit. In cazul Feliciei, celulele recoltate din cordonul ombilical s-au contaminat cu o bacterie, iar medicii nu le-au mai putut depune in banca de tesuturi.

Deocamdata celulele stem pot folosi in tratarea bolilor de sange, cum sunt leucemiile sau anemiile severe. Insa, daca terapiile genetice vor evolua, in urmatorii cinci-zece ani, aria lor de folosire s-ar putea extinde. "Aceste celule ar putea reface muschiul inimii distrus de un infarct", exemplifica cercetatorul Radu Braga, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

In Spania recoltarea este obligatorie

In maternitatile din Romania numarul femeilor care doresc sa treaca prin aceasta procedura s-a triplat, comparativ cu 2008. In Spania recoltarea de celule stem a devenit deja obligatorie in toate maternitatile, iar procedura se face gratuit tuturor femeilor care nasc. "Am fost foarte suparata ca nu am putut sa beneficiez de acest serviciu, dar in final am inteles ca astfel de contaminari pot avea loc si m-am impacat cu ideea. Au mai crescut copii si fara celule stem!", spune tanara mamica. Ea spera ca micuta ei, Camelia, sa fie sanatoasa pana la 100 de ani. In cazul Anei si al Mirunei recoltarea de celule stem a decurs fara probleme in maternitatile in care ele au nascut. "Totul a fost in regula, iar analizele de laborator au dovedit ca celulele sunt bune si utilizabile. Suma de aproape 4.000 de lei, care mi s-a cerut pentru aceasta procedura, mi s-a parut mica in comparatie cu speranta de vindecare pe care o ofera, in cazul unor boli severe", spune Ana, care acum plateste anual 100 de lei pentru pastrarea celulelor intr-o banca speciala de tesuturi.

Din celulele ombilicale nu se pot obtine organe noi

Medicii spun ca, din 100 de femei pe care le asista la nastere, cam 50 vor sa li se recolteze celule stem. "Sunt foarte in voga, iar asta nu e rau. Desi procedura poate parea de fite, nu este neaparat asa. Sunt cazuri concrete in Europa cand copiilor le-au folosit astfel de celule", spune medicul ginecolog Anca Moisa de la Maternitatea "Panait Sarbu" din Bucuresti. Si medicul ginecolog Ancar Benedict este in favoarea recoltarii de celule stem. "Desi nu se cunoaste pe de-a-ntregul potentialul lor, pe viitor s-ar putea construi un om intreg din ele. Familiilor care isi permit sa plateasca o astfel de procedura le recomand sa apeleze la ea", spune ginecologul Ancar Benedict. Sunt insa si medici care ingrijesc femei gravide si care nu cred deocamdata in utilitatea acestor celule. "Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical este o manevra simpla prin care se castiga mii de euro. Cu aceste celule pot fi tratate doar bolile de sange, care apar la un numar mic din populatie, si deocamdata cu ele nu se pot face piese de schimb pentru diferite tipuri de organe. Este ceva ce tine de viitorul foarte indepartat", considera medicul Calin Ciubotaru din Bucuresti. Cercetatorul Radu Braga crede ca familiile ar trebui informate corect in privinta bolilor pe care le pot trata aceste celule stem. "Acum utilitatea lor este limitata la boli hematologice, dar, daca isi permit, parintii nu ar trebui sa refuze o astfel de procedura", crede cercetatorul.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt indicate in combaterea unor boli precum leucemia si cancerul. Ele au abilitatea de a se divide si dezvolta intr-o multitudine de alte tipuri de celule embrion, capabile sa formeze tesuturi noi si, implicit, sanatoase. Sangele placentar reprezinta o sursa bogata de celule stem tinere, care pot fi prelevate la nastere si criogenizate pe o durata nedeterminata de timp, astfel incat sa poata fi folosite la nevoie. Exista trei tipuri de celule stem: "embrionare" (dupa ferti-lizare, aceste celule nespecializate se transforma in alte tipuri de celule), "adulte" (nu dispar dupa nastere, ele raman in organism jucand un rol important in repararea tesutului afectat) si "ombilicale" (se pot diferentia la randul lor in alte tipuri de celule). Celule stem pot fi conservate pana in momentul in care copilul sau o ruda compatibila cu el (frate, sora etc.) are o afectiune care necesita transplant de celule stem.

Anuntati firma in luna a saptea de sarcina

Mamicile care vor sa pastreze celule stem pentru copiii lor trebuie sa solicite ajutorul unei banci de tesuturi inca din luna a saptea de sarcina. Inainte cu cateva saptamani de nastere, reprezentantii firmei va aduc acasa un kit de recoltare pe care trebuie sa il luati cu dumneavoastra la maternitate. De asemenea, trebuie sa informati medicul ginecolog care va asista la nastere ca doriti sa urmati aceasta procedura. In ziua in care nasteti, reprezentantul firmei vine si ridica kitul din maternitate, celulele merg la analiza intr-un laborator, apoi, daca sunt in regula, se depoziteaza fie intr-o banca din Romania, fie intr-una din strainatate, in functie de firma la care apelati. Preturile pentru recoltarea de celule stem variaza intre 3.000 si 6.000 de lei, iar anual trebuie sa achitati 100 de lei pentru conservarea acestora.

"Desi nu se cunoaste pe de-a-ntregul potentialul lor, pe viitor din celulele stem s-ar putea construi un om intreg. Familiilor care isi permit sa plateasca o astfel de procedura le recomand sa apeleze la ea."

Ancar Benedict, medic

Sursa: RomaniaLibera

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.