Farmacii de celule stem peste 20 aniUn cercetator american preconizeaza ca in 20 de ani medicina regenerativa va fi atat de evoluata, incat vor fi tramente specifice nu numai pentru fiecare boala, ci si pentru fiecare persoana in parte.

In 20 de ani ar putea exista farmacii de celule stem, la fel de comune ca cele de medicamente, a declarat cercetatorul David Warburton, citat de publicatia engleza The Telegraph. Acesta a precizat ca epoca tratamentului cu celule stem este abia la inceput, iar in doua decenii, formele de vindecare vor fi foarte evoluate.

"In 20 de ani vom avea banci de celule stem, exact asa cum avem acum farmacii, iar in functie de diagnostic, vor fi prescrise celulele stem", a declarat cercetatorul.

Celulele stem sunt celule mama, care pot fi crescute in laborator si folosite pentru a inlocui un tesut, cum ar fi neuronii sau celulele care produc insulina in pancreas. Ele sunt obtinute din embrioni in stadiu incipient si pot deveni orice tip de tesut in corpul uman.

Pentru ca folosirea de embrioni umani in cercetare a creat probleme de etica, cercetarile recente au dezvoltat modalitati de separa gene din celule obisnuite si a le transforma in celule cu proprietati stem.

Profesorul Davis Warburton are mare incredere in combinarea acestor noi cercetari in genetica cu medicina regenarativa. "Cercetarea in genetica va permite folosirea celulelor stem nu mai pentru o boala specifica, ci si fiecarei persoane in parte. Vom avea o medicina regenerativa personalizata".

Echipa de cercetare a profesorului, de la Institutul de Cercetare Saban, de pe langa Spitalul de Pediatrie din Los Angeles, a fost prima care a cercetat celeule stem din lichidul amniotic. In prezent, se lucreaza la dezvoltarea unui tratament pentru rinichii bolnavi si pentru reconstructia plamanilor.

De asemenea, sunt vizate si terapii pentru vindecarea unor maladii ale sangelui si ale maduvei spinarii.

Sursa: Realitatea

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează