Layla-RichardsO fetita in varsta de un an, a devenit prima persoana din lume care a primit un tratament inovator cu celule imunitare proiectate, iar cancerul a regresat. Layla Richards a fost diagnosticata cu leucemie agresiva. Acum boala s-a retras. Medicii au utilizat "celule imunitare proiectate" in lupta impotriva cancerului si au inregistrat progrese miraculoase.

"Avem primul om din lume ce a experimentat o terapie genetica, iar cancerul a regresat". Anuntul a fost facut de medici de la spitalul londonez Great Ormond Street.

"Inca e devreme sa spunem ca fetita s-a vindecat complet, dar aceste progrese marcheaza un moment important in acest sens" afirma medicii.

Layla avea numai trei luni cand a fost diagnosticata cu cancer.

Chimioterapia sau transplatul de maduva osoasa, de obicei, nu reuseste sa trateze bebelusii. Medicii nu au avut initial ce sa le propuna parintilor, doar sa incerce ingrijirile paliative.

"Nu am vrut sa cedam, am preferat sa incercam toate metodele mai noi, asa ca am reluat jocul de noroc. Layla era atat de slaba inaintea tratamentului, era groaznic sa vedem asta. Astazi ea rade si chicoteste. Sunt foarte recunoscator pentru aceasta oportunitate", afirma tatal copilului, Ashleigh Richards.

Tratamentul cu celule imunitare proiectate a fost produsul unor avansuri de ultima ora in modificarea genetica. Terapiile anterioare au incercat sa introduca gene noi pentru a le corecta pe cele cu defect.

In cazul fetitei, celulele au fost proiectate pentru a le cauta si distruge numai pe cele cu leucemie si a le face invizibile pentru medicamente puternice administrate. Aceste celule proiectate au fost, apoi, injectate Laylei, care a avut nevoie de un al doilea transplant de maduva osoasa pentru a i se restabili sistemul imunitar. Acum, doar dupa cateva luni dupa ce familia ei a fost anuntata ca fetita are cancer incurabil, Layla nu numai ca este in viata, dar nici nu mai are vreo o urma de leucemie in corp.

"Am ajuns la o etapa minunata, comparativ cu situatia de acum cinci luni, dar asta nu inseamna vindecare. Singurul mod in care vom afla daca acest tratament este un remediu - este asteptarea, care va dura un an sau doi. Chiar daca acest termen va fi unul prea mare, ceea ce am inregistrat e un pas important, foarte important. Acest caz este aproape ca un miracol", afirma medicul Paul Veys de la spitalul Great Ormond Street.

Sursa: BBC

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .