Inima bolnava capabila sa se regenerezeCercetatorii americani au descoperit o noua metoda de a vindeca inimile "bolnave". Tratamentul are la baza transformarea tesutului conjunctiv comun in celule musculare ale inimii, dupa cum informeaza telegraph.co.uk.

Tratamentul revolutionar ar putea ajuta inima sa se regenereze singura. Tehnica se aseamana foarte mult cu metoda bazata pe celule stem, insa in loc sa presupuna cultivarea celulelor in afara organismului si injectarea lor ulterior in inima, ea consta in schimbarea celulelor acolo unde este nevoie de ele.

Practic, profesorul Deepak Srivastava, impreuna cu echipa sa de la Institutul Gladstone din cadrul Universitatii din California, a descoperit modalitatea de a transforma celulele fibroblaste in cardimiocite. Sistemul se bazeaza pe administrarea a trei substante in sange - Gata4, Mef2c, si Tbx5 - printr-un tub artificial numit stent, dupa care se declanseaza conversia.

"Mai intai trebuie sa testam daca aceeasi factori pot transforma fibroblastele in muschi al inimii si apoi sa gasim modalitati de a introduce acesti factori sau mici molecule capabile sa imite factorii in circulatie coronoriana pentru ca acestia sa poate reprograma fibroblastele din interiorul inimii", a explicat prof. Deepak Srivastava, adaugand ca procedura ar putea fi gata in doua saptamani.

Cercetatorii sustin ca procedura este intr-adevar foarte ambitioasa insa realizabila. Astfel, ei cred ca vor fi gata pentru testele clinice in urmatorii cinci ani.

Sursa: Telegraph

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează