Injectii cu celule stem pentru cartilajul deterioratCartilajul deteriorat de uzura  poate fi refacut cu injectii care contin grupaje de celule articulare sanatoase, prelevate tot de la pacient. Aceasta inovatie se datoreaza ingineriei tisulare, care presupune cresterea de tesuturi umane in laborator.

Noua tehnica este considerata de specialisti  alternativa mai putin invaziva la protezarea articulara, procedura necesara in cazurile grave de uzura a articulatiilor. Cartilajele care imbraca oasele la nivelul articulatiilor se erodeaza in timp, iar acest fenomen poate avea loc in mod natural, odata cu inaintarea in varsta, dar si ca efect al unor accidente si lovituri, al ridicarii de greutati si al practicarii unor sporturi.

In cele din urma, fiindca oasele nu mai sunt separate de cartilaj, se freaca unele de altele si determina simptomele dureroase specifice osteoartritei, cunoscuta si sub numele de artroza. Aceasta afectiune degenerativa apare adesea la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, degetelor de la mana, soldurilor, genunchilor sau degetelor de la picioare.

Persoanele cu acest tip de suferinte se trateaza cu medicatie destinata calmarii durerii. De asemenea, li se recomanda fizioterapie si utilizarea unor dispozitive ortopedice precum fesile elastice si ortezele, pentru a proteja articulatiile, precum si evitarea traumatismelor si leziunilor. In cazurile grave, se recurge la operatii de protezare a articulatiilor afectate. Statisticile arata ca, de exemplu, osteoartrita de la nivelul genunchilor se soldeaza cu invaliditate in 10% din cazurile aparute la persoane cu varste de peste 55 de ani si ca 25% din ele au invaliditate severa data de boala.

Folosita pentru osteoartrita genunchilor

Tehnica ce presupune folosirea propriilor celule pentru a reface cartilajul deteriorat a fost dezvoltata de specialistii de la "Arthritis Research" din Marea Britanie. Studiile clinice se afla in desfasurare la Universitatea "Keele", pe un esantion de 70 de persoane. Concret, tehnica tisulara de refacere a cartilajelor deteriorate presupune, in prima faza, prelevarea de celule de cartilaj sanatos, numite condrocite, si amestecarea lor cu celule stem prelevate din maduva osoasa. Timp de trei saptamani, acest amestec este tinut in laborator pentru a "creste" cartilaj.

Ulterior, sferele minuscule de tesut cartilaginos format de condrocite si de celulele stem sunt injectate in articulatiile bolnave, efectul fiind asemanator cu cel al unui transplant de tesut. Este necesara injectarea a aproximativ 70 de astfel de grupaje tisulare in fiecare centimetru patrat de cartilaj deteriorat. Mini-tesuturile transplantate, care contin celule sanatoase, se leaga de cele afectate si contribuie la crearea unui nou strat de cartilaj sanatos.

Potrivit specialistilor, riscul de respingere a tesutului crescut in laborator nu exista, fiindca este obtinut, in totalitate, din celulele proprii bolnavului. In studiile clinice desfasurate pe parcursul anului 2010, aceasta metoda a fost aplicata doar pentru refacerea cartilajului de la nivelul genunchilor.

Ar putea deveni tratament de rutina

Potrivit specialistilor, noua tehnica de refacere a cartilajului cu celule proprii este o solutie minim invaziva, care aduce mai multe beneficii pacientilor decat protezarea articulara. "Este o solutie mai blanda si mai aproape de biologic decat protezarea", sustine profesorul Sally Roberts de la Universitatea "Keele".

Specialistii mai spun ca, in cazul in care studiile vor dovedi eficienta metodei si in alte tipuri de artrita, atunci tinerii vor fi principalii beneficiari. "Pentru persoanele mai tinere, aceasta metoda de refacere a cartilajului va deveni cea mai buna optiune", mai spune profesorul Sally Roberts.

Sursa: Adevarul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.