Malformatiile cardiace sunt vindecateConform ultimelor cercetari, sangele din cordonul ombilical, foarte bogat in celule stem, poate ajuta la tratarea malformatiilor cardiace de care sufera mii de copii la momentul actual.

Cardiologii de la University Hospital din Munchen spun ca peste 5-7 ani va fi posibil transplantul de valve ale cordului la copii, aceste valve provenind din sangele din propriul cordon ombilical. Cercetatorii au relatat pe larg aceste descoperiri la intalnirea anuala a American Heart Association.

Aceste anomalii ale valvelor cordului reprezinta una dintre cele mai des intalnite malformatii ereditare. In cazul copiilor, aceste valve sunt ori prea inguste, ori nu se inchid atat de bine cat ar trebui, impiedicand astfel existenta unui flux sangvin normal. Momentan chirurgii pot vindeca aceste malformatii prin transplant de valve de origine umana, de origine animala sau artificiale, insa aceste valve nu vor creste odata cu copiii.

Ralf Sodian, chirurgul care conduce aceste cercetari, afirma ca acest fapt reprezinta o reala problema, pentru ca daca aceste valve nu se dezvolta si nu cresc odata cu pacinetul, acesta va fi supus unei serii de interventii chirurgicale prin care valvele vechi vor fi inlocuite cu unele adecvate varstei.

"Imaginati-va ca aveti un copil care sufera de aceste malformatii ale cordului. Acesta trebuie sa sufere cate o interventie medicala la fiecare 2-3 ani. Este dificil atat pentru parinti, cat si pentru copil. Scopul nostru este sa realizam aceasta interventie chirirgicala doar odata, iar efectele acesteia sa dureze pe toata perioada vietii".

Dr. Sodian si colegii sai au colectat sange din cordonul ombilical si au izolat o serie de celule stem, acestea formand acelasi gen de tesut intalnit la componenta valvelor cordului. Dupa ce au congelat celulele timp de 12 saptamani pentru a le prezerva, le-au introdus, in laborator, intr-un esafod din polimer biodegradabil.

Cele 8 valve bio-proiectate in laborator s-au comportat ca si niste valve naturale in timpul testelor facute de catre Dr. Sodian si colegii sai, acestea facand fata cu brio la fluxul sangvin si la presiunea la care au fost supuse. Aceste esafoade polimerice se vor absorbi de-a lungul timpului, lasand in urma o structura de tesut realizat din celule stem provenite din sangele din cordonul ombilical.

Teste facute pe miei

Urmatorul pas al cercetarilor este de a testa aceasta procedura prin implantarea acestor valve in cordul unui miel, apoi sa se urmareasca dezvoltarea lor de-a lungul unei perioade de timp. Dr. Sodian spera ca aceste experimente sa inceapa anul urmator.

Celulele stem provenite din sangele din cordonul ombilical, ca si celulele stem adulte care se gasesc in tesuturile mature ale fiintelor umane, au potentialul de se transforma in diverse tipuri de celule, reparand sau inlocuind astfel organele afectate din corpul uman. Dat fiind faptul ca in celulele stem din sangele din cordonul ombilical nu sunt derivate din embrioni umani, acestea nu ridica probleme etice, iar cercetarile in acest domeniu nu vor fi limitate prin acte legislative.

Sursa: Bloomberg.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.