Maseaua de minte, sursa de celule stemMaseaua de minte ar putea fi un element mai important decat v-ati inchipui, pentru ca, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori japonezi, maseaua de minte este o sursa pretioasa de celule stem.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, la fel ca in cazul celulelor extrase din embrioni, tesutul viu care exista in interiorul dintilor poate fi procesat de specialisti in asa fel incat sa fie divizat in celule stem cu actiune multipla, care au capacitatea de a forma diverse alte tipuri de celule. Spre deosebire insa de cazul celulelor embrionare, care sunt extrase din embrionii umani de doar cateva zile, generarea de celule din pulpa dentara este o procedura relativ neinvaziva si, mai mult, nu este inconjurata deloc de controverse.

Cercetarile efectuate pe celule stem extrase din dinti de lapte si din masele de minte se desfasoara de ani buni, insa pana acum fara rezultate concludente. Oamenii de stiinta japonezi au descoperit insa de curand ca celulele stem din pulpa dentara extrasa din maselele de minte pot fi transformate in celule stem "multifunctionale", care pot genera, la randul lor, alte tipuri de celule. Potrivit rezultatelor experimentelor, aceste celule pot fi utilizate pentru a crea banci de celule stem cu proprietati si caracteristici care sunt compatibile din punct de vedere genetic cu aproximativ 20 la suta din populatia Japoniei. "Unul dintre lucrurile extraordinare in ceea ce priveste celulele stem din pulpa dentara este faptul ca sunt extraordinar de accesibile, mai ales daca vorbim de cele extrase din dintii de lapte. Ne bucuram ca am reusit sa extragem celule stem din pulpa dintilor care oricum cad sau trebuie extrasi", a explicat Jacques Nor, profesor la Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii Michigan.

Dinti noi, in laborator

Cele mai noi descoperiri in domeniul stomatologiei vor face posibila, in viitorul apropiat, regenerarea tesuturilor dentare cu ajutorul celulelor stem. Desi procedura de prelevare a celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor si din molarii de minte ai adultilor este deja posibila si la noi in tara, pana in prezent, utilitatea acestora in refacerea dintilor pierduti a fost dovedita doar in laboratoarele de cercetare, pe animale de laborator.

Astfel, o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinta din Tokyo au prelevat celule stem din dintii sanatosi ai soarecilor de laborator si le-au implantat intr-o zona ramasa fara dinte. Dupa doar o luna, oamenii de stiinta au observat ca in locul ­respectiv a erupt un nou dinte, cu aceeasi duritate si la fel de sensibil ca si ceilalti. Potrivit specialistilor, cu ajutorul celulelor stem extrase din pulpa dentara se poate, de asemenea, regenera dentina afectata de carii, pentru reintregirea dintelui.

Au si alte utilizari

Desi indicatia principala a celulelor stem din dinti o reprezinta afectiunile dentare, acestea au si alte proprietati care le fac utile in tratamentul unor boli grave. Printre indicatiile acestui tip de celule stem se numara imbunatatirea functiei cardiace dupa un infarct miocardic prin implantarea celulelor stem in zona afectata a inimii, bolile neurodegenerative, cum sunt maladia Parkinson si ­Alzheimer, osteoartrita, artroza si fracturile osoase.

Cand se extrag?

Celulele stem din corp imbatranesc si ele odata cu noi, iar in timp isi pierd capacitatile de regenerare. Asadar, cu cat sunt prelevate mai devreme, cu atat beneficiile aduse de ele sunt mai multe. Specialistii recomanda in primul rand prelevarea celulelor stem din dintii de lapte ai copiilor cu varste intre 5 si 14 ani, dar ele pot fi extrase si din maselele de minte ale adultilor, cu conditia ca acestea sa nu fie in niciun fel lezate. Chiar si in cazul copiilor, nu pot fi prelevate celule stem din dintii cariati sau din cei expusi la radiatii X.

Utilitate: Celulele stem din dinti pot fi folosite pentru regenerarea tesutului osos.

Se pot preleva si in Romania

La noi in tara exista doua centre de prelevare a celulelor stem din dinti, la Bucuresti si la Cluj-Napoca, iar sediul central al acestora ­este in Grecia, la Salonic. Clinica se numeste Biohellenika, iar costul pentru kitul de prelevare si pentru pastrarea celulelor in clinica din ­Grecia este de 1.200 de euro pentru un dinte.

  • Vezi detalii in articolul de aici !

Toti dintii de lapte pot fi o sursa de celule stem, insa in urma prelevarii, s-a dovedit ca cel mai mare numar de celule stem se gaseste la incisivii centrali superiori. Tratamentele posibile prin implantarea celulelor stem sunt: inlocuirea tesutului miocardic infarctat, regenerarea oaselor, tratamentul bolilor neurodegenerative, regenerarea pulpei dentare si vitalizarea dintilor, tratamentul diferitelor boli dentare (parodontopatii sau afectiuni ale gingiei). Unii cercetatori sustin ca celulele stem din dinti se multiplica mai rapid si mai mult timp decat cele prelevate din alte tesuturi ale corpului.

Sursa: Evenimentul

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează